5 věcí, které už asi nikdy nebudu vařit na plotně

Vaření v pomalém hrnci a elektrickém papiňáku

Už je to pár let, co máme doma pomalý hrnec a Instant Pot, elektrický papiňák s funkcí pomalého hrnce v jednom. Prvnímu říkáme pomaláč, druhému rychláč. A oba čím dál tím víc zapojujeme do vaření.

Přiznávám, že na začátku jsem vůbec netušila, že oba budou mít tak velké využití a že změní můj život v kuchyni, A to ještě pořád máme mezery, ještě stále se objevují nové možnosti, jak je více využít.

Sepsala jsem proto 5 příkladů toho, kde mi šetří čas, práci a kde si nedovedu představit, že bych je po ruce neměla. Že bych to někdy musela zase vařit na plotně.

Rýže

Rýži vařím zásadně v Instant Potu a děsí mě pomyšlení, že bych si měla vařit rýži někde bez něj. Je to super jednoduché a rýže je výborná. Není mokrá a nepřipaluje se. Ostatně už před dobou jsem o takto vařené rýži psala článek.

Brambory

Další často vařená věc v rychláči. Zase není třeba nic hlídat a díky relativně krátké době vaření v bramborech zůstane víc vitamínů. Dělám je jen s minimem vody a nebo na páře, takže jsou suché. Jedinou nevýhodou je, že si do nich nemůžeme kontrolně píchnout vidličkou. S troškou cviku si ale čas vaření nastavíme správně a brambory budou tak akorát.

Omáčky s masem

Nikdy dřív by mě nenapadlo, že budu tak často vařit omáčky. Ono je to s rychláčem totiž dost jednoduché, i pořádné hovězí se z něj krásně rozpadá. Podobně dobře funguje k tomuhle účelu i pomalý hrnec. A ještě musím dodat, že omáčky vůbec nemusí být nezdravé. Jde o to krásně do měkka uvařit maso a pak k němu můžeme přidat, co je nám libo.

Vývary

Vývary se u nás vaří hlavně v pomalém hrnci. Přeci jen vývar není hnedka hotový, tak aby nám neblokoval rychláč. Uvařit vývar tímhle způsobem je bez práce a bez starostí.

Vlastně jen díky pomaláči se u nás doma začaly jíst polévky. Protože je to prostě jednoduché a zdravé a krásně to zahřeje.

Vařené vepřové i hovězí

Občas taky přijde k chuti samotné vařené maso. Měkké tak, že se krásně dělí do nití a snadno s ním připravíme spoustu dobrot – obložíme s ním bagetku, připravíme s ním jednoduchou omáčku nebo třeba náplň do slaných kapes. Podle toho, kolik je času a co dalšího máme v plánu vařit, zvolíme buď pomaláč, nebo rychláč. Obojí je na maso super. U pomaláče je pak ta výhoda, že můžeme průběžně kontrolovat, jak na tom masíčko je, jestli už je jeho čas.

 

Námět na tenhle článek mi přinesl dotaz jedné slečny/paní, která mi ohledně Instant Potu psala. Došlo mi totiž, že skutečně si bez něj nedovedu už vůbec představit spoustu věcí. Že pokud bych o něj přišla a nemohla si koupit nový, snad by mě z toho kleplo.

Protože Instant Pot zastane i funkci pomalého hrnce, nejen papiňáku, věnuju se v článcích zatím jen jemu. Zasvětila jsem mu tuto stránku.