Bazalka

Bazalka v kuchyni - tipy k jejímu použití

Bazalka patří mezi nejčastěji používané bylinky, umí oživit spoustu pokrmů a dodat jim mnohé cenné látky. Nejvíce se pojí s italskou kuchyní, i když svůj původ má na úplně jiném kontinentě. Je hodně univerzální a výborně se hodí do lehkých pokrmů. 

O bazalce

Bazalka je bylina patřící mezi hluchavkovité a velmi dobře se pěstuje v našich zeměpisných šířkách. Bez problému zvládně i pěstování v květináči, takže ji lze mít klidně doma na parapetu celoročně.

Bazalka pochází z oblasti Indie, kde se používá po dlouhá tisíciletí. Do Evropy byla dovezla až v 16. století. Obsahuje mnoho vonných silic a dalších látek, které jsou velmi užitečné pro lidské tělo a mají i medicínské využití.

Jako u jiných bylin, tak i u bazalek se setkáme s mnoha kultivary. Ta klasická výrazně zelená varianta se zaoblenými listy je bazalkou pravou. S tou se potkáme nejčastěji, alespoň v evropských kuchyních. Kromě ní ale existují i třeba druhy drobnolisté, s tmavě fialovými listy, s anýzovým aroma (bazalka thajská)…

Bazalka v kuchyni

Pro nás je nejznámější použití bazalky v italské kuchyni, nicméně možná ještě větší využití má v mnoha asijských kuchyních. Setkáme se s ní v Thajsku, Malajsii, Indonésii, na Taiwanu, ve Vietnamu a dalších asijských státech.

Nejideálnější je použít čerstvé listy rostliny a přidat je až na poslední chvíli, tedy nejlépe těsně před konzumací. Rychle totiž ztrácejí chuť a aroma. Nicméně někdy můžou posloužit i kvalitní sušené lístky, i když už zdaleka nejsou tak aromatické a mají částečně pozměněnou chuť. Proto je nejlepší mít vždy jednu živou rostlinku po ruce.

V poslední době si získává oblibu konzumace květů. Ty bazalkové jsou jedlé a můžeme je použít třeba ke zdobení pokrmů. 

U nás se skoro vůbec nemluví o využití semen bazalky. Jejich namočením se získává substance podobná želatině, která nachází uplatnění třeba při přípravě nápojů a dezertů.

Použití bazalky – tipy, co s ní

Nejtypičtější kombinace: rajčata, olivy a olivový olej, česnek, cibule, z bylin oregano

Pesto a jeho příbuzní. Tradiční italské pesto s piniovými oříšky a sýrem. Pistou, francouzská salsa z bazalky, olivového oleje a česneku. Krom těchto existuje celá řada dalších sals, vyrobených z podobných ingrediencí.

Do salátů. Salát caprese je úžasný, ale jsou tu i mnohé další možnosti. Bazalka jde skvěle do salátů z čerstvé nebo grilované zeleniny, ale rozumí si i s těmi, kde je třeba maso, ryba nebo sýr.

Pizza, pasta a spol. Ve spoustě italských jídel bazalku užijeme, samozřejmostí je pizza, různé úpravy těstovin a omáček na ně, dále třeba bruschettky v tisícovce variací či jiné antipasti.

Do polévek. Bazalka je typickou součástí různých polévek, speciálně asijských. Pesto nebo i jen bazalku s olivovým olejem pak výborně uplatníme třeba v krémových zeleninových, kam ho při servírování lehce vmícháme. 

Bazalka a ovoce. Není nic výjimečného objevit bazalku i v ovocných kreacích. Většinou se spojuje s melounem, mangem či jahodami, často ji doplňuje šťáva z citronů nebo limet.

Bazalková zmrzlina. Jednoduchá bazalkovo-bazalková nebo třeba bazalkovo-ovocná zmrzlina je jednou z možností, jak využít bazalku k přípravě osvěžení.

A malé pozor na závěr! Bazalka má tendenci hnědnout, a to jak v následku mechanického poškození tak díky různým reakcím s dalšími potravinami. Pomoci nám může citron.  

Bazalka v kuchyni - tipy k jejímu použití