Biskupský chlebíček

Jednoduchý recept na domácí biskupský chlebíček

Biskupský chlebíček patřil mezi naše oblíbené snídaně doma, když jsem byla malá. Byl sladký, ale ne zas až příliš, a milovaly jsme na něm tu čokoládovou polevu (občas jsme se rvaly o prdelky :)). Jenže pak ho vylepšili – začal být suchý, kandovaného ovoce v něm bylo pomálu a z čokoládové polevy se stala poleva tuková. Přestaly jsme ho kupovat.

Teď nedávno nám ale zbylo kandované ovoce a tak přišla na řadu otázka, co s ním. A nápad byl na světě – můžeme upéct biskupáka. A tak začalo moje pátrání po receptech a inspiraci.

Připravit biskupský chlebíček doma není nic těžkého. Na první pohled to může zkomplikovat akorát fakt, že z bílků šleháme sníh a žloutky třeme zvlášť. Ale ani to není nic hrozného, představuje to jen pár minutek navíc, tedy pokud máme k ruce ruční mixér. A rozhodně můžu potvrdit, že se to vyplatí. Jen si to jednou zkuste, uvidíte, že po druhé už nebudete uvažovat nad tím, že je to zbytečnost.

Já mám v biskupském chlebíčku nejradši kandované ovoce, případně ovoce sušené. Přidat ale můžeme i naše oblíbené ořechy.

Co se týče polevy, tak já preferuju koupit čistou čokoládu bez přidaných tuků. Aby po ztuhnutí nebyla tak tvrdá a nelámala se při krájení, při tavení do ní přidávám máslo. Zda ho přidat nebo raději zvolit smetanu či trochu mléka, to už je na každém, jak mu to bude vyhovovat. A taky do značné míry záleží na zvolené čokoládě. Kvalitní čokolády ale bývají poměrně tvrdé, díky obsahu kakaového másla.

Biskupský chlebíček

Délka aktivního vaření
25 min

Délka aktivního vaření
25 min

na formu o velikosti 22x13x7 cm (větší chlebíčková/hřbetová forma)
  1. 270 g hladké mouky
  2. 150 g změklého másla
  3. 110 g cukru (u mě nerafinovaného třtinového)
  4. 5 vajec, odděleně žloutky a bílky
  5. 7 g prášku do pečiva (pokud jsou na sáčku instrukce, můžeme se řídit jimi)
  6. 150-200 g kandovaného ovoce, pokrájeného na kousky
na polevu
  1. 180 g tmavé čokolády
  2. 55 g másla
Postup
  1. Žloutky utřeme s cukrem.
  2. Přidáme změklé máslo a dobře vmícháme, vznikne nám hmota podobná kaši. Práci hodně usnadní ruční mixér.
  3. Přisypeme mouku a prášek do pečiva a vymícháme ze směsi hutnější těsto.
  4. Vmícháme sušené ovoce.
  5. Z bílků ušleháme sníh.
  6. Postupně sníh vmícháme do těsta. Nejdřív jen trošku, těsto se zvlhčí. Poté postupně přimícháme všechen zbylý sníh.
  7. Těsto přemístíme do formy vyložené pečícím papírem (nebo vymazané a vysypané).
  8. Pečeme v troubě rozehřáté na 160 stupňů. Testujeme párátkovou metodou, zda je vnitřek upečený. V závislosti na výšce chlebíčku to bude trvat asi 45-70 minut.
  9. Upečený chlebíček vyndáme z formy a necháme vychladnout.
  10. Vyrobíme si polevu. Do misky si připravíme nalámanou čokoládu a dáme ji hřát do vodní lázně. Jakmile je roztavená, přidáme máslo a vmícháme.
  11. Polevou poléváme chlebíček, po stranách si můžeme pomoct třeba silikonovou stěrkou.
  12. Nakonec to vydržíme a necháme polevu ztuhnout. A můžeme krájet.
foodnotes.cz http://foodnotes.cz/

Jednoduchý recept na domácí biskupský chlebíček

Jednoduchý recept na domácí biskupský chlebíček