Bramborová tortilla (tortilla de patatas)

Domácí bramborová tortilla s cibulí, recept

Jedním z nejtypičtějších španělských jídel je tortilla, konkrétně její bramborová verze. Jedná se o typ omelety, připravený z vajec a základní suroviny. Podává se jako tapa (kousek jídla v baru) i jako hlavní jídlo. Je jednoduchá na přípravu (i když trochu času přeci jen zabere) a chuťově naprosto dokonalá. Správná španělská tortilla je šťavnatá a mísí se v ní chuť brambor (a cibule a dalších surovin), vajec a olivového oleje.

Skvělou chuť si získá tortilla i díky cibuli. Pak se jmenuje správně tortilla de patatas y cebolla. Právě na takovou níže najdete recept. Pokud preferujete bez cibule, jednoduše ji vynechejte.

Pro tortillu je typická ještě jedna věc, a to olivový olej. Používá se ho totiž poměrně dost. Většina správných hospodyněk i pořádných kuchařek vám řekne, že je potřeba „abundante aceite“. Jinými slovy hodně oleje. Suchá tortilla totiž není tortilla :).

Ještě určitě stojí za zmínku to, že tortilla se připravuje v mnoha dalších verzích, z lilku, cukety, s paprikou, s chorizem a tak dále. A zase, v každé rodině se tortilla připravuje trošku jinak, ale vždy se do ní dávají jen samé dobré suroviny a většinou se jedná o jednoduché kombinace.

Bramborová tortilla – tortilla de patatas y cebolla

Porce: 2
Celkový potřebný čas
45 min

Celkový potřebný čas
45 min

Suroviny
  1. 400-500 g brambor, oloupaných
  2. 4 vejce
  3. 1 středně velká cibule, oloupaná, na půlkolečka nakrájená
  4. olivový olej
  5. sůl
Postup
  1. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a dáme na něj osmahnout cibuli. Pravidelně mícháme, aby se nám nepřipálila. Drobné ztmavlé kousky ale určitě nejsou na škodu.
  2. Brambory si nakrájíme. Někdo krájí na plátky asi půl centimetru silné. Někdo krájí na nepravidelné kousky „z ruky“.
  3. Cibuli vyndáme z pánve a dáme stranou.
  4. Osmahneme si brambory Do pánve odměříme asi 2 lžíce oleje a přidáme brambory. Průběžně mícháme, aby se nám všechny brambory opekly a nakonec změkly.
  5. V dostatečně velké míse rozšleháme vejce a osolíme (zhruba lžičkou soli).
  6. Do rozšlehaného vejce přemístíme cibuli, brambory a dobře promícháme.
  7. Do pánve odměříme asi lžíci oleje a přemístíme do ní směs brambor a vejce. Povrch uhladíme.
  8. Na mírnějším ohni pečeme ze spodní strany, jakmile se začne trošku zpevňovat vrchní strana, tortillu otočíme. Pomůžeme si velkým talířem nebo poklicí. Dopékáme druhou stranu.
Další informace a tipy
  1. Místo pečení na sporáku můžeme využít pečení v troubě. Je to pohodlné.
foodnotes http://foodnotes.cz/

Španělská tortilla de patatas, jednoduchý recept