Broskvový ledový čaj

Domácí ledový broskvový čaj

Broskvový ledový čaj je klasika, která může ohromně potěšit nejen ve dnech vysokých teplot. Dobrý broskvový čaj má plnou chuť čerstvého ovoce a správný poměr sladkosti a kyselosti. Prodávané čaje však toto jen stěží splní. Domácí příprava je naštěstí tak snadná, že si čaj můžeme dopřávat, kdykoliv na něj přijde chuť. Úžasně se hodí třeba jako součást pohoštění pro návštěvu nebo se dá vzít s sebou na piknik.

Tajnou ingrediencí pro výrobu broskvového čaje je domácí broskvový sirup. Je snadný na přípravu a chutná dokonale.

Broskvový čaj připravíme tak, že uvaříme silnější čaj dle našeho výběru, necháme vychladnout či zchladíme kostkami ledu. Poté ho ochutíme sirupem a čerstvou citronovou nebo limetkovou šťávou.

Po výrobě sirupu nám zbyde slazená dužnina. Tu uložíme nejlépe do skleničky s dobrým víčkem a uchováme v ledničce. Skvěle se hodí například k ochucení jogurtů či k domácím lívancům.

Broskvový ledový čaj

Délka aktivního vaření
15 min

Celkový potřebný čas
1 h

Délka aktivního vaření
15 min

Celkový potřebný čas
1 h

Suroviny
  1. 500 g cukru
  2. 375 ml vody
  3. 2 broskve
  4. 2 lžíce citronové šťávy
  5. Vyjde na asi asi 650 ml
Postup
  1. V hrnci na středním plameni rozpustíme cukr ve vodě tak, aby nám vznikl řídký sirup.
  2. Do sirupu přidáme broskve, které jsme předem nakrájeli na kousky a nejlépe ještě porozmačkali. Zamícháme.
  3. Vaříme do dobu asi 5 minut, poté stáhneme ze sporáku, přikryjeme pokličkou a necháme 30 minut odpočívat.
  4. Mezitím si připravíme lahve, ideálně s dobrým uzávěrem. Dobře je vymyjeme saponátem a vypláchneme vodou. Postavíme na tepluvzdornou podložku a naplníme vařící vodou. Opatrně pak vodu zase vylijeme. Víčka také přelijeme vařící vodou, zbytky vody vylijeme a necháme oschnout. Na vnitřní část už ničím nesaháme.
  5. Nyní nám zbývá zchladlý sirup přefiltrovat, abychom oddělili tekutinu od dužniny, a naplnit jím láhve. Nejideálnější je použít velký trychtýř, do něj vložit jemné sítko a přes něj sirup přecedit rovnou do láhve.
  6. Sirup uchováváme nejlépe v ledničce. Při použití dokonale čistých lahví s dobrým uzávěrem lze uchovávat i při pokojové teplotě. V takovém případě volíme ideálně lahve s úzkým hrdlem a na sirup nalijeme trošku alkoholu.
Další informace a tipy
  1. Sirup lze udělat koncentrovanější, pokud použijeme více cukru, také můžeme přidat větší množství citronu, případně kyseliny citronové.
foodnotes http://foodnotes.cz/

Domácí broskvový ledový čaj - recept