Cold brew black tea – černý čaj louhovaný za studena

Cold brew černý čaj louhovaný za studena

Znáte tajemství přípravy těch nejlepších ledových čajů? Víte, jak namíchat to správné letní osvěžující pití?

Čaj, a tedy nejen ten černý, miluju. Dlouho jsem považovala za samozřejmé, že se zalévá vařící vodou. Ovšem taky jsem si říkala, že v létě to jaksi není ono. Po zalití je potřeba ho nechat vychladit a nebo ho naředit studenou vodou či ledem. Pořád mi na tomto postupu něco nesedělo, výsledek mi nepřišel 100%. Říkala jsem si, jak udělat ten nejlepší ledový čaj?

Teď už to vím a je to jednoduché jak facka. Vlastně je mi záhadou, proč se to nedělá častěji. Proč se běžně čaj nelouhuje ve studené vodě?

S čajem louhovaným za studena je to podobné jako s kávou (o cold brew coffee tady). Stačí na něj založit v předstihu, nejlépe večer předem. S různými čaji dostaneme různé výsledky, nic nezkazíme, pokud použijeme větší množství suroviny, protože pak případně můžeme hotový čaj naředit dle libosti.

Tímto způsobem připravený čaj má jemnější, čistší chuť a je výborným základem pro míchání ledových čajů, třeba s ovocem. Jedním z mých favoritů je broskvový, který se připraví z čaje a jednoduchého broskvového sirupu.

Cold brew tea – čaj louhovaný za studena

na 1 litr
  1. 1 litr studené vody
  2. 2 lžičky kvalitních čajových lístků se silnou chutí nebo 4 lžičky běžného černého čaje
Postup
  1. Do nádoby odměříme čaj, zalijeme vodou a promícháme.
  2. Přikryjeme folií nebo víčkem.
  3. Necháme louhovat několik hodin, ideálně alespoň 12.
  4. Zcedíme a podáváme.
foodnotes http://foodnotes.cz/

Recept na ledový černý čaj typu cold brewRecept na ledový černý čaj alias cold brew black tea