Cold brew coffee – káva připravovaná za studena

Cold brew coffee - káva připravená za studena - recept

Poslední dobou se stále častěji objevuje nový kávový trend – tzv. cold brew coffee neboli káva louhovaná za studena. Mletá káva se zalévá studenou vodou a nechává se louhovat po několik hodin. A výsledek je… výborný!

Příprava cold brew kávy trvá delší dobu, tímto způsobem ale můžeme získat koncentrát, který nám vydrží několik dní v ledničce. Lze ho pak ředit studenými tekutinami zrovna jako horkými.

Ledové kávy a různé studené kávové nápoje jsou velmi oblíbené nejen v létě. Většinou se ale chladí použitím ledu, což není ideální. Chuť kávy i ostatních ingrediencí se tím totiž ředí a často ve skleničce zůstanou taková „sladkovodní jezírka“. Zkrátka část skleničky se tak zaplní vodou bez chuti.

Dle mého názoru má cold brew coffee kávovější chuť. Osobně jsem kávu nikdy moc nepila, ale tímto způsobem si ráda občas dám ledovou kávu a nebo nějaký jiný dobrý kávový nápoj.

A ještě poznámka k podmínkám louhování. Někdo louhuje při pokojové teplotě, někdo v lednici. Já se přimlouvám za kratší louhování při pokojovce a do lednice ukládat na delší louhování.

Cold brew coffee – káva připravovaná za studena

Suroviny
  1. 1/3 hrnku (dle mého vážení asi 27 g) mleté kávy
  2. 1,5 hrnku studené vody
Postup
  1. Do velké sklenice nasypeme kávu, přilijeme vodu a zamícháme.
  2. Rozhodneme se pro louhování při pokojové teplotě nebo v lednici. Louhujeme alespoň několik hodin, ideálně po celou noc.
  3. Poté zcedíme. Bude se nám hodit velmi jemné sítko, ale možná budeme potřebovat kávový litr a nebo jemné plátýnko.
  4. Podáváme ředěné v poměru 1 díl koncentrátu a 1 až 2 díly vody/mléka/jiné tekutiny.
Další informace a tipy
  1. Někteří louhují až 24-48 hodin.
foodnotes.cz http://foodnotes.cz/