Domácí majonéza

Jak udělat domácí majonézu?

Udělat domácí majonézu je neskutečně snadné. Stačí vybrat kvalitní suroviny, vzít k ruce nejlépe tyčový mixér a za pár minut máme hotovo.

Majonéza bude tak (ne)zdravá, jak (ne)zdravou ji uděláme. Takže jak připravit majonézu, na které si budeme moci klidně pochutnat?

Základem majonézy je olej. Vybírejte proto kvalitní olej. Ten musí být čerstvý (nikdy ne žluklý). Z hlediska výživy jsou nejlepší oleje třeba z vlašských či jiných ořechů, taková majonéza ale pak přijde na víc než na pár korun. Zvolit můžete také rafinovaný olivový, s extra panenským olejem lze majonézu také připravit, ale v tom případě musíte použít nízké otáčky, jinak majonéza zhořkne. Pokud majonézu nejíte často, s klidem použijte třeba slunečnicový olej. Nebo můžeme použít slunečnicový a olivový a smíchat je.

Vejce samozřejmě čerstvé, z dobrého zdroje

Obě suroviny v majonéze jsou zdraví prospěšné, pokud se konzumují ve správném množství.

Domácí majonéza

Celkový potřebný čas
10 min

Celkový potřebný čas
10 min

Pro výrobu jedné skleničky
  1. 200-250 ml oleje dle výběru
  2. 1 syrové vejce
  3. 1 lžička citronové šťávy nebo bílého vinného/jablečného octa
  4. špetka soli
Příprava tyčovým či jiným mixérem
  1. Na dno nádoby vyklepneme vejce a k němu přidáme ostatní suroviny. Pokud máme ponorný mixér, dáme ho až na dno a nastavíme otáčky dle druhu oleje – pro olivový olej vždy nižší otáčky. Začneme mixovat a v okamžiku, kdy se nám zřetelně vytváří emulze, začneme mixérem pohybovat nahoru a dolů, dokud se celý obsah nádoby nepřemění na majonézu.
  2. V klasickém mixéru máme dvě možnosti – buď vložme naráz všechny suroviny na začátku, nebo na začátku vložíme pouze vejce a trochu oleje se solí a citronovou šťávou/octem a olej přiléváme postupně. Toto záleží na každém mixéru.
Příprava v ruce
  1. Na dno širší misky vyklepneme vejce, přidáme sůl a citronovou šťávu/ocet. Vejce rozšleháme. Do rozšlehaného vejce postupně přiléváme olej a stále důkladně šleháme do té doby, než se nám nevytvoří majonéza.
Další informace a tipy
  1. Jedno vejce připadne na zhruba skleničku oleje. Někteří k výrobě majonézy používají jen žloutky, někteří dokonce žloutky vařené.
  2. Hustota majonézy bude záviset na poměru surovin a také na způsobu přípravy. Dosáhnout husté majonézy je mnohem snazší za použití tyčového mixéru.
  3. Suroviny by měly mít ideálně stejnou teplotu, tedy vejce bychom měli nechat ohřát na pokojovou teplotu.
  4. Pokud se nám majonéza nevydaří a začne se dělit, máme dvě možnost – buď ji použijeme třeba do pečení, nebo ji zapracujeme do nové majonézy – v momentě, kdy nám začne vznikat emulze, začneme s postupným přidáváním této nevydařené várky.
foodnotes http://foodnotes.cz/