Domácí vaječné těstoviny

Tradiční nudle do české polévky i pravé italské lasagne. Obojí jsou těstoviny připravené z toho samého těsta, jen je jim dána jiná forma i použití. 

I když domácí těstoviny nejsou nijak zvlášť pracné, pro většinu receptů se bez problému použijí kupované těstoviny. Jsou ale přeci jen příležitosti, kdy se domácí těstovina hodí víc než dobře. Třeba obyčejné české šunkofleky jsou skvělým příkladem, kdy domácí těstovinu oceníme. Nebo u přípravy lasagní ušetříme spoustu peněz i starost s tím, jak to všechno do pekáče poskládáme. 

Z jedné várky těsta můžeme připravit několik druhů těstovin a uložit je do zásoby

Velkým pomocníkem při výrobě těstovin je strojek, který perfektně vyválí těsto. Díky němu připravíme rovnoměrně rozválené, různě tenké pruhy těsta. Díky nástavcům pak strojek těsto i nakrájí na různě široké nudle. Strojek lze použít i pro válení jiných druhů těst. Pokud ho ale nemáte, určitě se bez něj obejdete. Stačí mít po ruce váleček na těsto a dostatečně velkou pracovní plochu.

Domácí vaječné těstoviny

Suroviny
  1. 500 g hladké mouky + dle potřeby
  2. 5 vajec
Postup
  1. Do velké mísy/na vál nasypeme mouku a v jejím středu uděláme velký důlek.
  2. Do důlku vyklepneme vejce.
  3. Ze surovin postupně vypracujeme těsto. Nemělo by lepit a mělo by se dát snadno tvarovat. Pokud těsto lepí, zapracujeme další trošku mouky. Pokud je těsto příliš suché (drobivé, nedrží pohromadě) nebo tuhé, přidáme trošičku vody.
  4. Z těsta vyformuje bochánek a necháme ho alespoň 30 minut odpočinout. Případně delší dobu, můžeme ho uložit do lednice.
  5. Nyní už můžeme formovat těstoviny – těsto válet a krájet, dle potřeby pomoučíme. Také můžeme tvarovat ručně mušličky nebo zrnka.
  6. Čerstvé těstoviny vaříme klasicky v osolené vodě, ale pouze několik minut. Těstovinu je třeba ochutnat, abychom si byli jisti, že jsou hotové.
foodnotes http://foodnotes.cz/

Jak udělat tagliatelle nebo polévkové nudle?

Nudle různých šířek uděláme jednoduše tak, že z těsta vyválíme plát, který srolujeme a pak napříč nakrájíme.

Jak připravit fleky?

Přípravu klasických fleků si usnadníme, pokud těsto lehce pomoučíme. Jednotlivé pláty pak naskládáme na sebe a ostrým nožem nakrájíme na čtverečky. Díky pomoučenému povrchu se na sebe jednotlivé kousky nepřilepí. Do vody při vaření můžeme přidat trošku oleje, abychom omezili možnost, že se fleky slepí.

Ravioly a tortellini

Toto stejné těsto využijeme i při přípravě raviolů nebo tortellin. Chybí už jen náplň, která může být masová či bezmasá či dokonce sladká. Můžeme využít spoustu různých pomůcek nebo vše udělat ručně – těsto nakrájet, poklást náplní a vrchní stranu těsta dobře přimáčknout.

Sušené těstoviny

Domácí těstoviny snadno usušíme. I pro tento případ je lepší těsto před krájením trochu pomoučit. Hotové těstoviny sušíme na vzduchu nebo v troubě na 50 stupňů, případně v sušičce. Skladujeme v dobře uzavíratelné nádobě.

Barevné těstoviny

Doma snadno připravíme i barevné těstoviny, stačí do těsta přidat třeba rajský protlak nebo sépiový inkoust.

Jak připravit celozrnné či bezlepkové těstoviny?

Místo klasické hladké mouky lze použít i jiné mouky či jejich směsi. Záleží ale na vlastnostech každé mouky, dle toho se mění poměry surovin a případně i doba potřebná k odležení těsta. Bohužel, ne s každým druhem mouky lze stejným způsobem těstovinu udělat, někdy je třeba hledat kompromisy.

Domácí výroba těstovin, jednoduchý recept