Domácí vanilkový cukr

Recept na výrobu domácího vanilkového cukru

Kdo by neznal kouzelnou moc vanilkového cukru. Vylepší jakýkoliv sladký recept a jeho vůně okamžitě zvedne náladu. Problém ale je… kam ten vanilkový cukr zmizel? Na pultech obchodů najdeme prakticky jen vanilinový cukr, což je směs chemicky běleného cukru a syntetického vanilinu.

Vanilin je jednou ze silic obsažených ve vanilce a dalších rostlinách. Pro potravinářství se vanilin vyrábí synteticky. Setkáme se se dvěma postupy. Prvním je výroba z guajakolu, získaného z dehtu, za pomocí chloroformu a hydroxidu draselného. Druhou možností je fermentace ligninu, který vzniká jako odpad při výrobě celulózy.

Doma dělaný vanilkový cukr je dokonalost sama. Je vyrobený jen z vanilkového lusku a cukru našeho výběru. Zajímavých variací dosáhneme použitím různých druhů nerafinovaných cukrů. Takovým pravým vanilkovým cukrem vylepšíme kdejakou dobrotu, stačí nahradit cukr v receptu tímto vanilkovým. Velmi potěší také fakt, že díky této záměně často můžeme snížit množství použitého cukru. Náš vanilkový je totiž výrazný a dodá skvělou chuť našim pokrmům i v menším množství.

Pravý domácí vanilkový cukr

Celkový potřebný čas
5 min

Celkový potřebný čas
5 min

Suroviny na 1 skleničku
  1. 1 sklenička cukru dle našeho výběru
  2. 1 celý vanilkový lusk běžné velikosti
  3. Počítáme s tím, že mixováním se lehce sníží objem cukru.
  4. Pro přípravu můžeme použít i větší nebo naopak menší množství vanilky. Záleží na kvalitě a velikosti vanilkového lusku, na síle chuti a vůně vybraného cukru a také na našich preferencích. Pro různé typy receptů můžeme využít různě připravený vanilkový cukr.
Postup
  1. Do mixéru vsypeme cukr. Přidáme vanilkový lusk, který jsme
  2. rozpůlili a případně odkrojili tuhý konec.
  3. Mixujeme, dokud z cukru nevznikne prášek. Při otevírání mixéru a při další manipulaci dáváme pozor, aby se cukr nevířil a abychom ho nevdechli. Uložíme v dobře uzavíratelné skleničce.
  4. Může se stát, že v cukru zůstane pár kousků nerozmixovaného vanilkového lusku. Těch se můžeme zbavit opatrným přesetím přes sítko.
foodnotes http://foodnotes.cz/

Tento vanilkový cukr může posloužit jako krásný dárek vlastní výroby, speciálně pokud ho dáme do pěkné skleničky.Domácí vanilkový cukřík