Dýňové pyré

Recept na domácí dýňové pyré

Dýně se dají připravovat na tisíc způsobů. Mnoho z nich počítá s využitím dýňového pyré. Jeho příprava i následné použití je víc než snadné a dává nám úžasné možnosti obohacení našich receptů i jídelníčku.

Dýňové pyré lze připravit různými způsoby, ovšem jeden se osvědčil jako nejlepší – upečení dýně a její následné rozmixování. Pečená dýně má totiž svoji charakteristickou příjemnou chuť, intenzivní barvu a relativně malý podíl vody.

Dýňové pyré

Délka aktivního vaření
15 min

Celkový potřebný čas
2 h

Délka aktivního vaření
15 min

Celkový potřebný čas
2 h

Suroviny
  1. dýně
Postup
  1. Dýni opatrně rozpůlíme a odstraníme semínka.
  2. Dle velikosti dýni můžeme rozkrájet na menší kusy.
  3. Naskládáme ji v jedné vrstvě na plech (ideálně vyložený pečícím papírem či alobalem) nebo do jakékoliv nádoby vhodné na pečení. Necháme péct při 180 stupních do změknutí (poznáme vidličkou či nožem, že je měkká). To trvá zhruba 45-60 minut v závislosti na konkrétním kusu.
  4. Nyní necháme dýni částečně nebo zcela vychladnout. Pomocí lžíce nebo nože oddělíme měkkou dužinu od slupky.
  5. Pokud máme mixér, umixujeme dužinu na kaši. Pokud je třeba, přidáme malinko vody. Spíše se snažíme mixovat dýni rozkrájenou na menší kousky a mixéru pomoci posouváním nerozmixované dužiny, abychom se obešli bez přidání vody. Pyré se dá udělat i bez mixéru – za použití pasírovače, případně kvalitního síta, přes které protlačíme veškerou dužinu. V takovém případě ale dýni necháme péci o něco déle, aby byla opravdu hodně měkká.
  6. Pyré uložíme do dobře uzavíratelného obalu a skladujeme v lednici, kde vydrží několik dní
Další informace a tipy
  1. Pyré můžeme uchovávat i po delší dobu, pokud ho zamrazíme (zde dobře vybíráme obal) a nebo zavaříme.
foodnotes http://foodnotes.cz/

Co udělat s dýní?