Griliáš

Domácí griliáž z tmavého cukru

Griliáš byl typických doplňkem zmrzliny a šlehačky, využíval se k přípravě pohárů či zákusků. Dnes se s ním setkáme už méně, jeho oblibu podlomil fakt, že je vyroben z cukru. I přesto ale může být zajímavou surovinou vylepšující naše dobroty. Stačí ho malinko a skvěle se kombinuje právě s ingrediencemi, které samy o sobě cukru obsahují velmi málo. Navíc, výborně se připravuje z tmavých nerafinovaných cukrů, které obsahují alespoň nějaké živiny a hotový griliáš má díky nim hezčí barvu.

Griliáš je zajímavý tím, že kombinuje chuť karamelu a oříšků, je přiměřeně sladký s lehoučkým kouřovým podtónem.

Domácí griliáš

Celkový potřebný čas
1 h

Celkový potřebný čas
1 h

Suroviny na 1 skleničku
  1. 150 g cukru, v tomto případě je použitý tmavý třtinový
  2. 75 g mandlí nebo ořechů
Postup
  1. Připravíme si plech vyložený pečícím papírem nebo silikonovou podložku, která vydrží horkost cukrové směsi. Plech nebo podložku je třeba podložit, aby horko neponičilo pracovní desku.
  2. Vezmeme si hrnec a dno lehce pokapeme vodou. Vsypeme cukr a na prudkém ohni za stálého míchání cukr rozpustíme.
  3. Jakmile je cukr zcela rozpuštěný a začne trošku pěnit, vsypeme ořechy/mandle. Další asi 2 minutky mícháme, dbáme na to, aby žádná část směsi nezůstala na místě a nepřipálila se.
  4. Poté už směs vylijeme na plech nebo podložku a necháme vychladnout.
  5. Jakmile je hmota zcela chladná a tvrdá, nalámeme ji na menší kousky. Ty pak můžeme buď utlouct v hmoždíři nebo umixovat . Výsledkem bude směs hrubších nebo jemnějších zrn.
  6. Hotový griliáš uchováváme v dobře uzavíratelné nádobě. Je důležité, aby do nádoby nepronikla vlhkost.
Další informace a tipy
  1. K výrobě můžeme použít vlašské ořechy, mandle, arašídy nebo jakýkoliv jiný druh ořechů.
  2. Použít můžeme různě hrubý cukr, přičemž úplně nejlépe se pracuje s moučkou nebo cukrem umixovaným na prach.
  3. Použitý cukr určuje konečnou barvu. Při použití klasického bílého cukru získáme světlejší zlatou barvu karamelu, naopak pokud zvolíme hnědý surový cukr, výsledkem bude hodně tmavý karamel. Po umixování barva zesvětlá díky přítomnosti světlejších jader.
  4. Nejpohodlnější je směs nalít na plech s pečícím papírem. Můžeme ale použít i plech samotný, případně nějakou velkou pečící formu, je třeba ale povrch dobře vymazat máslem.
  5. Karamel pak poměrně rychle tuhne. Bez problému ho ale pak z náčiní omyjeme, dobře se odmáčí.
  6. Griliáš je jednoduchý na výrobu a velmi efektní při přípravě sladkých dobrot. Dobře se skladuje a používá se po troškách. V pěkné skleničce potěší i jako dárek.
foodnotes http://foodnotes.cz/

Jak snadno vyrobit domácí griliáž