Guacamole (Mexiko)

Guacamole je typická mexická salsa. Není to však omáčka, jak ji známe my. Používá se k doplnění různých pokrmů, mezi nimi najdeme třeba tacos (plněné tortilly), dále k jídlům z masa, masovým taštičkám zvaným molot a samozřejmě tu máme i světoznámou kombinaci nachos a guacamole. Příprava guacamole je velmi jednoduchá a rychlá, je ideální třeba při chystání pohoštění v podobě jednohubek.

Guacamole

Porce: 2
Celkový potřebný čas
8 min

Celkový potřebný čas
8 min

Suroviny
  1. 1 velké avokádo nebo 2 malé
  2. 1 malé rajče
  3. 1/2 malé cibulky
  4. 1 lžíce nasekaného koriandru (natě), lze i vynechat
  5. čerstvá citronová nebo limetková šťáva
  6. sůl a pepř
  7. volitelně: chilli paprička
  8. Avokádo musí být zralé, jinak nevytvoří hmotu správné struktury. V případě opravdové krize lze avokádo případně umixovat spolu s citronovou šťávou.
Postup
  1. Avokádo zbavíme pecky a slupky a vidličkou ho rozmačkáme na kaši. Přidáme citronovou šťávu a zamícháme. Dále vmícháme cibulku pokrájenou na velmi drobounké kostičky, rajče nakrájené na drobné kostičky a nasekaný koriandr. Osolíme a opepříme, dobře promícháme. Ochutnáme a dle potřeby přidáme citronovou šťávu, sůl nebo pepř.
Další informace a tipy
  1. Velmi častou součástí guacamole je i chilli paprička, většinou čerstvá, nakrájená na velmi drobné kousky.
foodnotes.cz http://foodnotes.cz/

Recept na pravé domácí guacamole