Hummus

Jednoduchý univerzální recept na domácí hummus

Hummus patří mezi nejznámější jídla Středního východu. A taky mezi nejrozšířenější jídla připravená z cizrny. Je snadno a rychle připravitelný, lze ho dle chuti obměňovat a servírovat na spoustu způsobů.

Jelikož se hummus tradičně připravuje na mnoha místech, jednotlivé recepty a přístupy se mohou poměrně lišit. A díky tomu vzniká spousta diskusí ohledně toho, jak má ten správný hummus vypadat a jaký je ten „jediný správný“ recept.

Základem je v každém případě vařená cizrna. Někdy se setkáme s určitými doporučovanými druhy, které většinou pocházejí právě z oblasti Středního východu a bývají drobnější. Cizrnu si můžete uvařit doma nebo ji koupit již vařenou (hlídáme etikety).

Další neodmyslitelnou ingrediencí je tahini čili sezamová pasta. Tu už snadno seženeme, ale bez problému si ji připravíme i doma. Stačí mít slušný mixér, bílý sezam (čili loupaný sezam, z neloupaného dostaneme nahořklý výsledek) a dobrý neutrální rostlinný olej. Sezam umixujeme na jemnou pastu, podle potřeby přidáme olej. Jeho množství závisí hlavně na tom, jak nám mixování s naším mixérem půjde.

Často se hummus vylepšuje česnekem, mletou paprikou, římským kmínem a dalším kořením či bylinkami. A samozřejmě dobrým olivovým olejem.

A ještě poznámka ohledně konzistence. I ta může být různá. Hummus může mít pohobu husté kaše až pasty i být polotekutý. Jeho konzistence se obvykle upravuje přidáním vody. Často je to kvůli tomu, že mixér bez dodané tekutiny není schopen cizrnu umixovat. Prostě cizrnu nasucho nevezme a vyžaduje postupné dolévání vody. Ale samozřejmě díky vodě ušetříme i na cizrně, protože pastu naředíme. Pokud do receptu přidáme vodu, budeme nejspíš potřebovat hummus ještě dodatečně dochutit.

Hummus se tradičně podává třeba s různými plackami/placatými druhy chleba. Také se společně s mnoha dalšími drobnými porkmy servíruje coby součást mezze (což je takový výběr drobných jídel, ve finále se jedná o něco podobného antipasti nebo tapas.

Hummus (základní recept)

Délka aktivního vaření
10 min

Délka aktivního vaření
10 min

Suroviny
  1. 400 g zcezené vařené cizrny (to je asi 2.5 hrnku)
  2. 4 lžíce bílého jogurtu
  3. 4 lžíce tahini
  4. 2 lžičky citronové/limetkové šťávy
  5. 1 velký stroužek česneku
  6. 3/4 lžičky soli
  7. vodu, pokud je třeba
  8. *
  9. navrch kvalitní olivový olej, volitelně mletá paprika
  10. *
  11. Pro přípravu hummusu se dobře hodí mixéry s širokým plochým dnem (tzv. foodprocessor, někdy označovaný také jako sekáček). A nebo tyčový mixér a šikovná nádoba. Pokud máme mixér s užší vyšší nádobou s krátkými noži vycházejícími ze dna, bude příprava časově náročnější. Budete mixovat přerušovaně a průběžně stírat hmotu ze stěn.
Postup
  1. Do mixovací nádoby dáme všechny ingredience a umixujeme na pyré. Hlídáme, aby se nám mixér příliš nezahřál.
  2. Pokud je třeba, přidáváme postupně vodu. Vodou také upravíme konzsitence dle našich představ.
Další informace a tipy
  1. Jemnějšího výsledku docílíme, pokud cizrnu zbavíme slupky – promnutím již vařené cizrny v utěrce.
aromarecepty https://aromarecepty.cz/

Jednoduchý recept na cizrnový hummus

 

[jetpack-related-posts]