Jak připravit artyčoky?

Jak připravit artyčoky?

Artyčoky jsou zdravé a dá se z nich uvařit spousta dobrot, nicméně je s jejich přípravou spojená určitá práce – která je ovšem jednoduchá, pokud víte, jak na to. U artyčoků je potřeba vypreparovat jejich měkké srdíčko, protože vnější část artyčokového poupěte je příliš tuhá na konzumaci. Výjimkou můžou být třeba pečené artyčoky, u kterých si vnitřní měkkou část oddělíme až při konzumaci. Toto má jednu výhodu, vlastně hned dvě – dá to míň práce a víme, že využijeme opravdu maximum z poupěte.

Způsobů, jak artyčoky připravit, je mnoho. Já vybrala takový, který nám pomůže artyčok využít na maximum. Pro některé recepty se však používá i třeba jen spodní část poupěte.

Artyčok po rozkrojení oxiduje – tmavne. Proto se často při jeho zpracování používá mísa s vodou s citronem (do mísy vymačkáme tak půlku citronu). Jak artyčoky zpracováváme, dáváme je rovnou do vody. Díky tomu si lépe zachovají svoji barvu. Těsně před použitím je pak vylovíme, někdy je vhodné je i osušit.

 

Samotná úprava artyčoků má několik kroků:

mytí – pod proudem vody je opláchneme

odkrojení stonku – odkrojíme zbytek stonku, někdy se však část ponechává. Pokud ho necháme, odkrojíme jeho vnější tuhou část, aby nám zbyl jen měkký střed.

odstranění vnějších listů – postupně odtrháváme vnější listy kolem dokola. Listy směrem ke středu měknou a světlají. Potřebujeme se dostat k té části, kde už je většina lístku měkká, mívá světlejší žlutozelenou barvu.

odkrojení špičky – špičky listů jsou také tuhé, takže odkrojíme i ty, většinou jedním řezem zhruba třetinu pod špičkou

seříznutí spodní části – nakonec většinou seřízneme ještě spodek kalichu – tak, aby tam nezbyla žádná část tuhé slupky

Takto připravené artyčoky se pak podle konkrétního použití půlí, krájí na plátky, na osminky nebo se jim vypreparovává střed (který se pak třeba plní).

Ve většině případů ale není problém potom dodatečně případné zapomenuté tužší lístky odstranit (takže se z toho zas až tak nestřílí. Pokud se ovšem nejedná třeba o tortillu, kde bychom je museli skutečně vybírat.) Ono ostatně docela často se artyčoky právě připravují v rychlosti a tuhé lístky se odstraňují až na talíři.

Jak očistit artyčok?

 

Příklady použití (všechny ze španělské kuchyně):

  • pečení v troubě nebo na grilu – recept na dify
  • artyčoková tortilla – recept na dify
  • artyčokový krém
  • nakládané artyčoky (ty samé, co často potkáme i na pizze)
  • plněné a zapečené artyčoky

A pozor!!! Po přípravě artyčoků nám zbyde hodně nepoživatelných tuhých listů. Tyto listy můžeme využít! Připravuje se z nich čaj. Z čerstvých či sušených klasicky připravíme nálev, případně listy necháme ve vodě 5 minut povařit. Nejdříve vyzkoušíme slabší odvar, často totiž bývá hořký. Lze ho osladit třeba medem. Užívá se jako medicinální čaj, zejména k odvodnění, jako součást hubnoucích nebo detoxikačních kúr. Snižuje však hladinu cukru v krvi.