Jak vařit slávky?

Jednoduché způsoby přípravy slávek

Slávky patří mezi nejběžnější mušle. Jsou relativně velké, masité a velmi snadno se připravují. A taky se užijí ve spoustě kuchyní a pokrmů.

Pokud si koupíme čerstvé, nevyloupané slávky, čekají nás v zásadě tři věci – jejich protřídění, očištění a následně tepelná úprava. Konkrétní postupy a „pravidla“ se mění v závislosti na tom, jak je kdo zvyklý se slávkami naložit.

Na začátek malá poznámka k nákupu

Slávky by neměly být příliš pomlácené, protože minimálně střípky lastur jsou velmi nepříjemné a nesnadno se odstraňují. Podle podmínek mohou být lastury zavřené nebo pootevřené. Slávky voní mořem, nikdy ale nesmí zapáchat

1. krok: protřídění

Často tento krok můžeme úplně vynechat, podle stavu suroviny. Jinak nejdříve vybereme rozbité mušle. Pokud je některá prasklá, ale vidíme, že vnitřek je stále zachován a mušle voní normálně, můžeme ji nechat. Taky vyndáme všechny ty, které jsou hodně otevřené. U mnoha pootevřených kousků stačí na skořápku zaklepat a slávka se začne zavírat. U slávek totiž jde v podstatě o jedno – mušle má být živá. Jakmile živá není, začne se kazit a my se právě chceme vyhnout těm zkaženým.

2. krok: čištění

Slávky dáme do velké mísy nebo čistého dřezu a dotočíme studenou vodou. Chviličku necháme stát, slávky se mohou samy otvírat/zavírat.

Nyní vezmeme pěkně jednu po druhé a odstraníme z ní řasy a snažíme se odstranit shluk příchytných vláken. Můžeme si pomoci nožíkem, ale velmi opatrně. Pokud tento shluk vláken neodstraníme, nic hrozného se neděje.

Míra očištění závisí také na použití. Pokud slávky uvaříme v páře a pak vyloupeme, není důvod lastury dokonale očistit. Naopak pokud třeba budeme dělat vývar, chceme se zbavit všech nečistot, protože jinak bychom si je vyvářeli taky.

Slávky odkládáme do mísy nebo do hrnce.

3. krok: vaření

Nyní už záleží na tom, jaký způsob tepelné úpravy zvolíme. Během ní se lastury otevřou. Některým kusům to trvá déle, některé se otevřou poměrně rychle. Vždy ale platí, že mušle, která se neotevře, už pravděpodobně nebude v pořádku a proto ji nekonzumujeme. Pokud se vám stane, že se jich většina nechce otevřít, pak si zkuste pohrát se sílou plamene.
 
Vaření v páře. Nejjednodušší je vařit mušle v páře. K tomu stačí i obyčejný hrnec, ideálně velký s širokým dnem. Na dno nalijeme asi půl centimetru vody, vložíme slávky, přikryjeme poklicí a dáme vařit. Slávky se takto udělají velmi rychle a poměrně spolehlivě. Použít můžeme také různé hrnce na vaření v páře. Tento způsob je vynikajícíi pro případ, že chceme slávky vyloupat a pak použít třeba na těstoviny. A nebo když je chceme podávat přímo třeba s ochuceným olejem.
 
Pánev/gril. Taky se někdy slávky připravují na pánvi nebo na grilu. Opět se prostě jen dají na gril/pánev a čeká se do doby, než se otevřou. Tento způsob však s sebou často nese připalování a následně začouzení celé kuchyně :). Ideální pro přípravu venku.
 
Vaření ve vodě. Slávky se také dají vařit ve vodě. Vlastně ve Středomoří se běžně dělají vývary z mušlí a ryb. Mušle lze pak následně použít do jiného pokrmu. Je ale velká škoda vařit slávky ve vodě a tu vodu vylít. 
 
Bez předchozí tepelé úpravy. V mnoha receptech se také počítá s přidáním syrových, pouze očištěných slávek přímo při vaření konkrétního jídla, takže je není třeba vařit zvlášť. Určitě je ale očistíme dobře.
 
A teď jen pár tipů, co se slávkami… 

  • skvělá je katalánská polévka, recept tady (z dify.cz)
  • další je podávat jen tak s olejem smíchaným s česnekem
  • nebo slávky se studenou rajčatovou omáčkou, recept na dify tady
  • a samozřejmě paella! Recept tady
  • tady je pak recept na slávky po katalánsku (z dify.cz)
     

Slávky a několik jednoduchých způsobů, jak je připravit