Jak vybrat správně zralý cukrový meloun?

Jak poznat zralý cukrový meloun?

Cukrové melouny jsou všechny ty obvykle menší melouny zbarvené do žluta. Odstíny dužiny začínají na téměř bílé a jdou přes žlutou až k oranžové. Takový cukrový meloun však musí být dobře zralý, abychom si pochutnali. Jak ho tedy vybrat? Tady je 10 tipů, které pomohou k výběru toho správného kousku!

1. Váha. Těžký meloun je šťavnatější a zralejší, znamená to totiž, že je plný vody a cukru.

2. Vůně. Některé druhy melounů voní silně, jiné mnohen slaběji. Nicméně i vůně je dobrým vodítkem, a to zejména pokud necháváme meloun doma dozrát.

3. Čas. Velmi často se melouny nechávají ještě doma v novinách dozrát. Prostě se zabalí do starých novin a nechají několik dnů odpočinout.

4. Pružení. Meloun musí při zmáčknutí lehce pružit. Nesmí však praskat, to už by měl to nejlepší za sebou. Prostě hovezmeme do obou rukou a zatlačíme proti sobě na obou jeho koncích (u stopky a u “bubáka”).

5. Pevnost. Většina zralých melounů je pevná, avšak musíme myslet na pružení z předchozího bodu.

6. Struktura. Některé melouny mají charakteristickou strukturu, kresbu – pavučinku, popraskání a tak podobně. Zralé melouny tohoto typu je mívají obvykle výrazněji vykreslené.

7. Žádné měkké body. Meloun by neměl mít vyložně  měkká místa, to by znamenalo, že už se začal kazit. Něco jiného jsou “kazy”, které jsou evidentně pouze melounovou nedokonalostí, tedy například různé stroupky.

8. Zvuk. Dalším z doporučení milovníků melounů je poslech semínek. Zkuste meloun pozvednout k uším a zatřást s ním. U zralého melounu by měl být slyšet pohyb semínek. Toto doporučení však neberte jako rozhodující, nejdříve trénujte 🙂

9. Světlá skvrna na bříšku. Hodně melounů, hlavně těch s tmavě zelenou slupkou, má na sobě světlou skvrnu. To je správně, je to místo, kde se dotýkal země.

10. Barva. Každý meloun má svoje charakteristické zbarvení. Toto bohužel často otestujeme až doma, avšak pokud máte možnost obhlédnout nějaký rozkrojený, udělejte to. Na tom poznáte také další věc – jestli je dužnina změklá a šťavnatá.

 Jak poznat zralý cukrový meloun

dobre-zraly-meloun-kantalup