Kardamon v kuchyni

Kardamon v kuchyni - tipy jak a do čeho ho použít

Kardamon je exotické koření s ještě exotičtějším jménem. V našich končinách se však docela málo používá, takže určitě se hodí malá inspirace a tipy, proč a jak ho využít v kuchyni, a to na slano i na sladko. Zaujmout by nás mohl nejen svou originální chutí a vůní, ale také přínosem pro naše zdraví.

Co je kardamon?

Kardamon, hlavně ten zelený, patří mezi nejdražší koření. Kardamon je vlastně ne zcela správný výraz, používat by se mělo slovo kardamom. Známe dva druhy, kardamom zelený čili pravý a kardamom černý.

Zelený kardamom je tobolka se semeny rostliny Elettaria cardamomum a roste především v Ásii v oblasti Indie, Nepálu, Srí Lanky, Vietnamu a taky ve Střední Americe nebo Tanzanii. Do Evropy byl poprvé dovezen už před několika tisíci let a nejvíce se zabydlel na severu kontinentu. Jedná se o poměrně malé lehoučce vroubkované tobolky zelené až zelenožluté barvy.

Zelený kardamon a jeho použití

Tobolky černého kardamomu pochází z rostliny Amomum subulatum nebo Amomum tsao-ko. Setkáme se s ním především v oblasti Himalájí a taky v Pákistánu. Jeho tobolky jsou větší, na povrchu drsnější a mají hnědou barvu získanou sušením nad ohněm. To mu ostatně taky dává typické kouřové aroma.

Černý kardamom a jeho využití v kuchyni

Černý kardamom není levnější alternativou ke kardamomu zelenému. Je jiný, někdy klidně můžeme oba druhy zaměnit nebo smíchat, jindy však nikoli. Černý kardamom má plnou kouřovou chuť, která se tolik nehodí pro přípravu sladkého. Naopak zelený kardamom má svěží kafrovitou trošku pryskyřičnou vůni a chuť, občas nám může připomínat i mátu nebo citrony. Do sladkých pokrmů je přidává hojně, někdy se mu přezdívá vanilka Indie.

Oba druhy kardamomu mají spoustu přínosů pro naše zdraví. Tradiční medicínou se využívají zejména ke zlepšení zažívacích potíží, péči o dásně či kardiovaskulární systém. Působí proti mnoha druhům bakterií i zánětům.

Jak kardamom použít?

Kardamom můžeme koupit v podobě celých tobolek, vyloupaných semínek nebo prášku. Mletý zelený kardamom bohužel ztrácí částečně své intenzivní aroma. Takže ideální je ho namlít nebo rozdrtit doma těsně před použitím.

Pokud z celého kardamomu chceme dostat maximum, před použitím ho právě podrtíme.

Severské sladké pečivo

Na severu Evropy se tradičně pečou různé sladké dobroty právě ochucené kardamomem. Proslavily se třeba šneci, jeden skvělý recept najdete u děvčete u plotny.

Masala chai koření

Sladká kořenící směs masala chai je favoritkou chladných zimních dnů, protože krásně zahřeje. Moje recepty na ni najdete tady a tady (obojí na dify).

Vlastně podobná je i směs koření na svařák a do horkého džusu.

Garam masala koření

Kořenící směs garam masala jsem už dělala, recept najdete tady. Je fajn do všelijakých asijských pokrmů, třeba do kari. Ostatně i to si můžete uvařit podle mého receptu.

Kardamomová rýže

Mnohokrát jsem četla o rýži ochucené kardamomem. Stačí přidat jednu až dvě tobolky zeleného kardamomu na dvě porce rýže, rovnou do hrnce, než ji dáme vařit.

Čaj s kardamomem

Čaj ochucený zeleným kardamomem je jedným z typických užití kardamomu v arabském světě. Příprava je jednoduchá, do hrnce dáme menší množství černého čaje, podrcené tobolky kardamomu (asi 3 na šálek). Přivedeme k varu, poté necháme louhovat 15 minut mimo zdroj tepla a před zcezením opět zahřejeme.

Další možností, jak připravit horký kardamomový nápoj, je vzít pár tobolek kardamomu, přidat celý pepř, hřebíček, zázvor a po 20 minut zahřívat na plotně a slít, nakonec dochutit medem.

Káva s kardamomem

Další typický arabský nápoj. Způsobů přípravy je mnoho. Tradičně se káva i s nadrceným zeleným kardamomem vaří po dobu asi 12 minut. Kávu ale můžeme udělat i “po našem”, s tím, že ve vodě nejdřív povaříme kardamom a až poté jí zalijeme mletá zrna.

Sušenky s kardamomem

Samozřejmě bych neměla zapomenout zmínit sušenky. I úplně obyčejné těsto vylepšíme mletým nebo najemno drceným zeleným kardamomem.

Pečené a grilované ovoce s kardamomem

Před nějakou dobou jsem dělala pečené broskve ochucené kardamomem. Stejně dobře jako broskve poslouží i spousta dalšího ovoce.

Zelený a černý kardamom - jak je využít v kuchyni a tipy na recepty

A můj tip pro všední den s kardamomem: obyčejná ovesná kaše s medem a mletým kardamomem, anýzem a hřebíčkem.