Klasické smažené řízky

Smažené domácí řízky

Řízky jsou většinou součástí svátečná tabule a obecně se považují za pracnější jídlo. Ve skutečnosti je ale jejich příprava docela nenáročná.
Řízky můžeme připravit z různých druhů mas – nejčastěji kuřecího, krůtího nebo vepřového. U vepřového se volí hlavně krkovice (ta je obecně prorostlejší) nebo kýta (ta je sušší).

Klasické smažené řízky

Celkový potřebný čas
25 min

Celkový potřebný čas
25 min

Suroviny
  1. maso, dle počtu strávníků
  2. hladká mouka, může být i celozrnná či bezlepková
  3. vejce
  4. strouhanka z libovolného pečiva nebo najemno nadrcené kukuřičné lupínky
  5. sůl
  6. olej na smažení
  7. Olej na smažení zvolíme dle vlastního výběru, dobře se hodí kvalitní slunečnicový.
Postup
  1. Maso omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Podle potřeby nakrájíme na menší kousky. Nejlépe přes vlákno. Ideální tloušťka masa je asi 1-1,5 cm, plátky mohou být i tlustší, ztenčí se naklepáním.
  2. Pokud máme vepřové maso, určitě je lepší ho trošku naklepat. U kuřecího nebo krůtího stačí poklepat hranou ruky.
  3. Maso z obou stran lehce posolíme.
  4. Připravíme si tři misky – jednu s moukou, jednu s rozšlehaným vajíčkem a jednu se strouhankou. Od každé suroviny dáme tolik, aby nám to pohodlně stačilo na obalení masa. Postupně přidáváme podle potřeby.
  5. Maso obalujeme v trojobalu – tedy z obou stran nejdřív v mouce, poté ve vajíčku a nakonec ve strouhance.
  6. Smažíme v dostatečně rozpáleném oleji, na větším plameni (na elektrickém sporáku zhruba stupeň 7 z 10). Hotové jsou ve chvíli, kdy je strouhanková krusta středně zlatá.
  7. Hotové řízky klademe na talíř nebo síto vyložené papírovou utěrkou nebo ubrouskem.
aromarecepty https://aromarecepty.cz/

Jednoduchý recept na klasický smažený řízek

[jetpack-related-posts]