Řízky jsou většinou součástí svátečná tabule a obecně se považují za pracnější jídlo. Ve skutečnosti je ale jejich příprava docela nenáročná.
Řízky můžeme připravit z různých druhů mas – nejčastěji kuřecího, krůtího nebo vepřového. U vepřového se volí hlavně krkovice (ta je obecně prorostlejší) nebo kýta (ta je sušší).
Klasické smažené řízky
2015-07-31 22:56:38
Celkový potřebný čas
25 min
Suroviny
- maso, dle počtu strávníků
- hladká mouka, může být i celozrnná či bezlepková
- vejce
- strouhanka z libovolného pečiva nebo najemno nadrcené kukuřičné lupínky
- sůl
- olej na smažení
- Olej na smažení zvolíme dle vlastního výběru, dobře se hodí kvalitní slunečnicový.
Postup
- Maso omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Podle potřeby nakrájíme na menší kousky. Nejlépe přes vlákno. Ideální tloušťka masa je asi 1-1,5 cm, plátky mohou být i tlustší, ztenčí se naklepáním.
- Pokud máme vepřové maso, určitě je lepší ho trošku naklepat. U kuřecího nebo krůtího stačí poklepat hranou ruky.
- Maso z obou stran lehce posolíme.
- Připravíme si tři misky – jednu s moukou, jednu s rozšlehaným vajíčkem a jednu se strouhankou. Od každé suroviny dáme tolik, aby nám to pohodlně stačilo na obalení masa. Postupně přidáváme podle potřeby.
- Maso obalujeme v trojobalu – tedy z obou stran nejdřív v mouce, poté ve vajíčku a nakonec ve strouhance.
- Smažíme v dostatečně rozpáleném oleji, na větším plameni (na elektrickém sporáku zhruba stupeň 7 z 10). Hotové jsou ve chvíli, kdy je strouhanková krusta středně zlatá.
- Hotové řízky klademe na talíř nebo síto vyložené papírovou utěrkou nebo ubrouskem.
aromarecepty https://aromarecepty.cz/