Sladká kuchařka Bake & the City nás protáhne Evropou a zdá se, že tím nejsladším, co nabízí. Kniha pochází z pera německého blogera Tobiase Müllera, jehož parketou jsou právě sladkosti. Při tvorbě této knihy se inspiroval dobrotami typickými pro různé kouty Evropy (abychom byli přesní – nejen Evropy, objevuje se tam i pár receptů mimoevropských).
O knize
Knihu Bake & the City v češtině vydává PRESCO (najdete ji tady). Je v pevné vazbě s nepřehlédnutelnými dotmava laděnými deskami a pevnějším lesklým papírem uvnitř.
Kniha je dělená do několika kapitolek, respektive recepty jsou uspořádány podle místa, ke kterému se vážou. Tobias tak vytvořil 7 kapitolek – 7 cest, s celkem 60 recepty. (Asi nemusím říkat, že při čekání na knihu jsem byla nejvíc zvědavá na cestu po Pyrenejském poloostrově :)).
Výběr receptů
Kuchařka Bake & the City má „cool“ název i pojetí. Nejedná se o sbírku tradičních regionálních receptů, nýbrž o recepty inspirované regionální klasikou i kuriozitami. Tobias tak posbíral spoustu nápadů na kombinace chutí a vůní a dal jim vlastní podobu. Výsledek pak vypadá jako dokonale vyladěný kousek z luxusní cukrárny nebo pekárny.
Při přípravě dobrot používá poměrně klasické suroviny, nesetkáme se s žádnými náhražkami a většinou ani s méně obvyklými ingrediencemi. Jelikož se často jedná o propracované kousky, seznam surovin bývá delší. Je to ale způsobeno i tím, že spousta postupů zahrnuje přípravu několika různých „komponent“ sladkosti, a tak u receptu najdeme třeba tři seznamy ingrediencí, z nichž se mnohé opakují.
Zpracování receptů
Receptům je klasicky věnována dvojstránka, z nichž na jedné najdeme kompletní recept a na druhé fotografii přes celou plochu. Proložené je to různými poznámkami a užitečnými tipy. Stránky nejsou zahlceny textem, i přesto se mi ale instrukce zdají obsáhlé. Najdeme tam totiž dost detailů, které by měly přispět k našemu úspěchu.
Dalších pár poznámek…
Je vždycky fajn vidět, jak se něčí osobní, původně drobný projekt mění v něco většího. Tobias se pořádně pustil do sladkého pečení a „upekl“ nejen blog, ale i knížku a pravidelně přispívá do časopisu Mut&Liebe.
Když vidím ty fotky, tak musím přiznat, že mě štve, že peču málo a že si na to nejsem schopná najít víc času. Úplně vidím knížku, dobrý čaj a nějakou dobrotu od Tobiase.
Určitě stojí za pozornost i jeho blog. Nenechte se zmást, najdete ho na adrese kuchenbaecker.com. Pod názvem bake & the city peče nějaká slečna, která s ním nemá nic společného. Na blogu najdete dost inspirace, ale kniha je kniha a i vzhledově se mi knížka zamlouvá mnohem víc.
Omrknout ji jinak můžete tady a další fotky najdete na dify :).