Kniha: Knedlíková revoluce, Michael Schlaipfer

Kuchařka knedlíková revoluce, Michael Schlaipfer

Že jsou knedlíky nudné, suché, nemoderní, nezdravé? No, záleží… záleží na tom, kdo vám je uvaří! A nebo od koho se je naučíte vařit vy.

Když jsem čekala na knížku Knedlíková revoluce, honily se mi hlavou různé nápady týkající se toho, co asi v knížce najdu. A po prvním prolistování kuchařkou mi bylo jasné, že moje fantazie na to opravdu byla krátká.

V kuchařce totiž najdeme spoustu rozličných receptů na knedlíky a skoroknedlíky. Mnoho z nich má velmi podobný základ jako klasický knedlík, ale finální pokrm vypadá jinak a na první pohled bychom tam tu podobu možná neviděli. Ukazuje tím mimo jiné, jak hravý svět vaření je.

O knížce

Knedlíková revoluce vyšla v češtině teprve nedávno, na náš trh ji uvedlo PRESCO. Jejím autorem je Michael Schlaipfer, pětadvacetiletý kuchař a majitel restaurace v jednom malém bavorském městečku u hranic s Rakouskem. Díky restauraci a dalších aktivitám, jako je kuchařská škola nebo účast v televizních pořadech, si žije svůj sen.

Kuchařka má tvrdé desky a hromadu obrázků uvnitř. Hned na začátku najdeme stránku s úvodním slovem, obsah a pár tipů týkajících se knedlíků a jejich přípravy. Pak už následují recepty rozdělené do čtyř kapitol – najdeme tam novinky z domoviny knedlíků, inspiraci zahraniční kuchyní, knedlíkové tapas & spol. a nakonec taky část pojmenovanou není knedlík jako knedlík alias kapitolu plnou překvapení. I když o ta není nouze ani ve všech předešlých částech knihy.

Na konci pak nalezneme docela šikovný soupis receptů, rozdělených podle toho, pro koho nebo pro jakou příležitost se hodí. Zrovna tak tam najdeme seznam všech použitých příloh.

PRESCO - Knedlíková revoluce, Michael Schlaipfer

PRESCO - Knedlíková revoluce, Michael Schlaipfer

PRESCO - Knedlíková revoluce, Michael Schlaipfer

Výběr receptů

Prakticky všechny recepty v knize jsou originální, neotřelé. Některé sice vycházejí z knedlíkových klasik, ale ve finále se takový tradiční pokrm stejně promění k nepoznání. On totiž Michael nepřináší recepty pouze na knedlíky samotné, ale nabízí nám recept na celý chod, jehož součástí knedlík je.

Při listování kuchařkou se mi na mysl stále drala jedna otázka – co ještě je a co už není knedlík? Protože naše česká představa o knedlíku má určité, řekněme, limity. Přitom na světě existuje tolik jídel, které jsou vlastně taky takovou obdobou knedlíku. Jen se jim tak neříká (a často se o nich nemluví jako o nezdravých, že :)).

Recepty jsou vhodné hlavně pro ty, co rádi zkouší nové věci, experimentují a ochutnávají netradiční jídla. Taky se velmi dobře hodí pro speciální příležitosti, protože mnoho pokrmů vynikne na slavnostní tabuli nebo party pro přátele.

PRESCO - Knedlíková revoluce, Michael Schlaipfer

PRESCO - Knedlíková revoluce, Michael Schlaipfer

Zpracování receptů

Co dvojstránka, to recept na jeden kompletní pokrm. Na jedné straně najdeme fotografii, na druhé pak zvlášť recepty na všechny části chodu. Instrukce jsou jasné a stručné, bez zbytečné omáčky. Některé recepty jsou navíc doplněny různými tipy nebo zajímavými informacemi.

PRESCO - Knedlíková revoluce, Michael Schlaipfer

PRESCO - Knedlíková revoluce, Michael Schlaipfer

PRESCO - Knedlíková revoluce, Michael Schlaipfer

Takže… moje otázka zní: „co vy a knedlíky?“

 

PS: na webu PRESCO vyšel taky krátký rozhovor s Michaelem, najdete ho tady. Knížku pak tady.