Kniha: Léčivá síla ovoce a zeleniny, Anthony William

Léčivá síla ovoce a zeleniny - Anthony William

Nedávno jsem psala recenzi knihy Léčivá síla ovoce a zeleniny. Článek byl ale spíš o přístupu autora a jeho pohledu na problematiku. Dneska bych ještě pár věcí dodala k té kuchařské části knihy. Najdeme v ní totiž spoustu receptů, které by neměly zůstat bez pozornosti.

Výběr surovin

Suroviny jsou vlastně jádrem celé knihy. Najdeme v ní celkem 50 potravin rozdělených do 4 skupin na ovoce, zeleninu, bylinky a koření a na rostliny z volné přírody.

Jedná se tedy o kvalitní nezpracované potraviny, z velké části označitelné jako superfoods. Všechny jsou veganské a mnohé z nich jsou hojně konzumovány v rámci paleo nebo raw stravovacích režimů. V receptech jsem ani nezaznamenala lepkové suroviny, ale přiznám se, neprošla jsem do detailu každý recept.

Výběr receptů

Asi víte, že nemám ráda komplikované recepty. Alespoň ne pro běžné použití (pětkrát v roce si udělám i něco složitějšího, ale jinak ne :)). V knize je naprostá většina receptů právě z kategorie snadné/rychlé. Některé počítají třeba i jen se třemi surovinami a jelikož je spousta z nich i bez vaření, jedná se skutečně o rychlé záležitosti.

V knize najdeme hlavní chody včetně salátů, chuťovky, dezerty i nápoje. Často tak vidíme i další, možná méně obvyklé, zato však snadné způsoby použití ingrediencí. Pro mě ale nepředstavují možnost kompletně sestavit jídelníček, protože jsou všechny velmi lehké a pro mě ne dostatečně sytící. Považuju je ale za ideální inspiraci, protože jimi snadno doplním můj stávající jídelníček a načerpám nějaké nápady, jak naložit s jinak obyčejnými surovinami.

Léčivá síla ovoce a zeleniny - Anthony William

Léčivá síla ovoce a zeleniny - Anthony William

Zpracování receptů

Většina receptů je tak jednoduchá, že během vaření podle nich se není kde ztratit. Ty delší jsou rozepsány bez zbytečné omáčky. Suroviny jsou přehledně sepsány. Není uveden údaj o časové náročnosti, jen výsledný počet porcí/množství. U každého receptu najdeme fotku přes celou stránku, takže předem víme, do čeho jdeme.

Pro koho je kniha vhodná?

Kniha je někde napůl cesty mezi příručkou a kuchařkou. Dle mého názoru je vhodná hlavně pro ty, kteří chtějí pro sebe něco udělat. Najít si suroviny, kterými obohatit jídelníček, nebo potraviny, které prospějí tělu. Anthony ukazuje nové přednosti jednotlivých potravin, způsoby, jak jejich přínosů lépe využít. A hlavně nás učí, že skutečně má smysl se o jídlo zajímat. A taky že je vlastně ohromně jednoduché jíst lépe.

Knihu najdete na stránkách Metafory, na začátku zmiňovanou recenzi na dify.

Kniha Mystický léčitel - Léčivá síla ovoce a zeleniny