Kniha: Polévková mánie, Kathryn Bruton

Recenze kuchařky Polévkocá mánie of Metafory

Pokud sledujete můj facebook, tak možná víte, že mi minulý týden dorazila nová kuchařka od Metafory. Abych řekla pravdu, moc informací jsem o ní předem neměla. Čekala jsem kuchařku s recepty na podzim a zimu. Nicméně když jsem v ní poprvé zalistovala, bylo mi jasné, že se podle ní dá vařit celý rok. Výborné zjištění. Taky mě hned zaujaly krásné fotky a celkově moc příjemné zpracování.

O POLÉVKOVÉ MÁNII

Už po prvním pohledu na POLÉVKOVOU MÁNII nám bude plus mínus jasné, s čím máme tu čest. Spatříme totiž taky její podnázev, tedy 80 chutí a vůní zabalených do méně než 300 kalorií. Autorka Kathryn Bruton dala dohromady sbírku osmi desítek receptů rozličných chutí, které vynikají nízkou energetickou hodnotou. Zato jsou ale napakované živinami. A samozřejmě chutí a vůní.

Základem kuchařky jsou recepty na polévky, najdeme v ní ale i tipy na další drobnosti, kterými můžeme naše polévky doplnit. Nebo si je jednoduše vychutnat kdykoli jindy, třeba si je naservírovat ke svačině.

Ještě abych se vrátila k autorce. Kathryn (více o ní tady) žije v Londýně a věnuje se psaní a food stylingu. Kuchařky jsou, jak říká, její vášní (rozhodně v tom není sama, že :)). Spolupracovala třeba s Lorraine Pascale, kterou můžete znát z vlastních vařících pořadů nebo jste možná zahlédli některou z jejích knih.

Recenze kuchařky Polévková mánie of Metafory

Členění knihy

Hned na začátku knihy najdeme pár stránek věnovaných kuchyňskému vybavení, různým (často méně známým) surovinám a tipům na ingredience, které se vyplatí mít v zásobě.

Dále už následují kapitoly seskupující recepty podobného typu. Hned na začátku máme pár stránek věnujících se domácímu vývaru. Následují krémové polévky, vývary a consommé, 15minutové polévky, polévky s obilovinami, pseudoobilovinami a luštěninami a nakonec polévky ze superpotravin. I když popravdě, tato poslední skupina by ani nemusela mít svoji vlastní kapitolu. Superpotraviny se totiž objevují napříč celou kuchařkou.

Nakonec samozřejmě nechybí rejtřík.

Obsah kuchařky Polévková mánie

Základem kuchařky jsou tedy polévky, ale krom nich tam najdeme i další drobnosti k zakousnutí. Například zeleninové chipsy, různé krekry, ale taky třeba smoothies nebo granolu…

Zpracování receptů

Jednotlivé recepty jsou přehledně zpracované, mnohé z nich jsou doplněné fotografií. U každého najdeme kalorickou hodnotu a základní nutriční údaje. Kniha taky využívá zkratek ke značení receptů bez lepku, bez mléka, vegetariánských a veganských.

Zpracování knihy

Kuchařka je tzv. paperback, tedy kniha s měkkými deskami. Nicméně musím říct, že desky jsou z hodně tuhého papíru potaženého nějakou speciální lesklou hladkou vrstvou. Jeví se mi tedy dost rezistentně. Uvnitř najdeme příjemný matný papír (mám radši než lesklý papír, navíc působí moc dobře) poměrně vysoké gramáže.

Fotografie jsou krásné, ostatně autorka se food fotografii i stylingu věnuje profesionálně. Takže z fotek dostanete prostě hlad :). Najdeme jich v knize poměrně dost, i když ne u všech receptů. A celkově grafické zpracování je příjemné.

Recenze kuchařky Polévková mánie - skvělá kuchařka zaměřená na polévky

Výběr receptů

Jak už jsem několikrát zmínila, mají pro mě cenu jen ty kuchařky, které obsahují vařitelné recepty. Začínám zjišťovat, že na takové ty extra výstřelky mě moc neužije, neholduju kulinárním extravagancím. Nové věci zkouším ráda, ale prostě musí zapadnout do mé představy o dobrém jídle :).

O polévkové kuchařce jsem měla představu takovou, že bude obsahovat recepty na především zahřívací jídla. V téhle ale najdeme recepty na celý rok. Spousta polévek zahřeje a prozáří šedivější dny, jiné jsou ale podstatně svěžejší a klidně si je dám i v létě. Mnohé z nich jsou připravené z obyčejných surovin a jsou poměrně jednoduché, což považuju za velké plus. V některých ale taky najdeme, řekněme, exotičtější suroviny, které bude nejspíš potřeba dokoupit. Mně osobně tohle nevadí. Dost často se receptem spíš jen inspiruju a originál podle potřeby upravím. Je ale fajn vidět, jak se některé neobvyklé suroviny kombinují.

Celkově bych recepty hodnotila jako svěží moderní vycházejí často z tradičních chutí. Řekla bych, že spousta pokrmů je inspirovaná různými národními kuchyněmi, hlavně pak asi východoasijskou gastronomií, což jim dává trošku exotičnosti.

Na první pohled taky zaujme barevnost, hned na začátku je třeba krásná sytě červená rajčatová polévka, brzy na to přijdou zářivě zelené polévky nebo vývary obsahující spoustu pestrobarevných ingrediencí.

Musím se ještě vrátit k otázce kalorií. Poslední roky nemám ráda tohle téma, protože se s ním špatně zachází. Nekupuju nízkokalorické produkty, vlastně nálepce nízkokalorický se přímo vyhýbám,a často přecházím recepty, které se prezentují jako dietní. A podle mě se právě ta zmínka o kaloriích ke kuchařce moc nehodí. V žádném případě se totiž nejedná o klasické nízkokalorické recepty. Vlastně když se začtete, zjistíte, že jsou to naprosto normální nešizené recepty pracující s dobrými „nedietními“ surovinami. Takže určitě nečekejte v receptech žádné nízkokalorické náhražky ani pochybné triky, jak snížit počet kalorií na porci. Jsou to všechno sytá kvalitní jídla a nízká kalorická hodnota jde hold ruku v ruce s použitím zeleniny.
 
Od téhle knížky si slibuju inspiraci pro každodenní vaření. Na polévky se těším a zároveň doufám, že se mi díky nim podaří ušetřit nějaký ten čas v kuchyni.

Knížku najdete na stránkách Metafory – zde.

A druhý článek o této knize pak na dify.cz.

Recenze kuchařky Polévková mánie - skvělá kuchařka zaměřená na polévky