Kulajda (verze bez hub i s houbami)

Rednoduchý recept na kulajdu s houbami i bez hub

Je spousta jednoduchých českých jídel, která jsou opravdu skvělá a rozhodně si zaslouží, aby se více vařila. Mezi ně dle mého určitě patří kulajda. Je to naprosto jednoduchá hustá krémová polévka, která je za půlhodinky hotová a parádně nás zasytí.

Jednu z dominantních chutí v kulajdě má na svědomí kopr. Toho můžeme dát trošku a nebo pořádně, záleží na nás. Velmi často se do kulajdy dávají taky houby. Jelikož ale ne každý má zásoby sušených houbiček, zvolila jsem pro tenhle recept verzi bez hub. Je výborná.

Kulajda

Porce: 2
Celkový potřebný čas
30 min

Celkový potřebný čas
30 min

Suroviny
  1. 2 velké brambory (celkem 450-500 g), oloupané a nakrájené na kostičky o hraně asi 1,5 cm
  2. 200 ml smetany
  3. 600 ml vody
  4. 2 lžíce kopru, nasekaného
  5. sůl
  6. 4 vrchovaté lžičky mouky
  7. 1/2 lžičky drceného kmínu
  8. *
  9. k servírování: 2 vejce, uvařená natvrdo a nebo třeba s ponechaným ještě krémovým žloutkem
Postup
  1. Do hrnce dáme vařit připravené brambory. Vodou je zalijeme tak, aby byly brambory pod hladinou (odhadem mi vyšlo asi 600 ml). Brambory vaříme do poloměkka. Poté odlijeme asi 1 třetinu vody.
  2. Ve skleničce smícháme smetanu s moukou, dobře rozmícháme žmolky.
  3. Smetanu s moukou vlijeme k bramborům, dobře promícháme. Osolíme a přidáme kmín.
  4. Necháme asi 10 minut provařit na mírném ohni.
  5. Nakonec vmícháme kopr a dosolíme.
Další informace a tipy
  1. Pokud chceme vařit kulajdu s houbami, hned na začátku dáme do hrnce vařit houby s trochou vody. Po asi 20 minutách pak přidáme brambory a pokračujeme dle receptu.
  2. Často se také do kulajdy přidává kysaná smetana nebo se dochucuje octem.
foodnotes.cz http://foodnotes.cz/

Jednoduchá domácí kulajda - recept bez hub i s houbami