Kynuté houskové knedlíky

Jednoduchý kynutý houskový knedlík

Knedlík. Typicky česká věc. Pokud si ho ale chcete opravdu vychutnat, zapomeňte na knedlíky z pytlíku nebo hotové ze supermarketu. Udělejte si vlastní a pokud můžete nechat těsto chvíli pracovat, určitě se pusťte do kynutých. Je to pohádka :).

Kynuté houskové knedlíky

Porce: 4
Délka aktivního vaření
15 min

Celkový potřebný čas
1 h 20 min

Délka aktivního vaření
15 min

Celkový potřebný čas
1 h 20 min

Suroviny
  1. 400 g hrubé mouky + další dle potřeby
  2. 250 ml mléka
  3. 2 housky, rohlíky nebo odpovídající množství toustového chleba
  4. 1 vejce
  5. 20 g čerstvých kvasnic nebo sušené droždí v odpovídajícím množství (viz. obal)
  6. 1/2 lžičky cukru
  7. 2 lžičky soli
Postup
  1. Pečivo nakrájíme na kostičky o hraně asi 1 cm.
  2. Pokud použijeme čerstvé droždí, rozmícháme ho s cukrem a přilejeme asi lžíci mléka. Vytvoříme kašičku, kterou necháme asi 15 minut pracovat.
  3. Do mísy dáme mouku, sůl, vejce, droždí zpracované z minulého kroku nebo sušené kvasnice. Postupně přiléváme mléko a vymícháme těsto.
  4. Do těsta po dávkách zapracujeme nakrájené pečivo.
  5. Pokud těsto ještě lepí, přidáváme po troškách mouku a zapracováváme. Jakmile těsto nelepí, je hotové.
  6. Z těsta uděláme dvě šišky a uložíme na pomoučený vál/prkénko. Nyní necháme 30 minut kynout. (Často se doporučuje knedlík v této fázi otáčet, aby kynul rovnoměrně. Jde to ale i bez toho :))
  7. Mezitím si dáme vařit vodu do velkého hrnce. Měl by být s širokým dnem, aby se nám do něj knedlíky vešly vedle sebe a ještě měly prostor ke zvětšení.
  8. Vodu na knedlíky osolíme.
  9. Po 30 minutách knedlík přejedeme rukou opláchnutou studenou vodou a opatrně vhodíme do hrnce s vařící vodou. Stáhneme plamen.
  10. Knedlík vaříme na mírném plameni 12 minut a poté ho obrátíme a necháme dalších 12 minut vařit.
  11. Po uvaření knedlík vyndáme a párkrát propíchneme vidličkou (kvůli páře, aby nespadly)
  12. Knedlík krájíme nití, po vychladnutí lze i nožem.
Další informace a tipy
  1. Jak udělat knedlík bez hrubé mouky? Snadno. Klidně použijte hladkou a nebo směs hladké a krupice.
  2. Knedlík vám může prasknout. Prasklina se ale může zatáhnout, když ho otočíte.
foodnotes http://foodnotes.cz/

Domácí kynutý houskový knedlík