Plněné kynuté knedlíky jsou skvělé také ve své slané verzi – ať už plněné masem, špekem nebo třeba zelím. Jsou stejně snadno připravitelné jako ty ovocné. Toto těsto na knedlíky je jednoduché a lze ho udělat z různých druhů muk. Já osobně ráda používám celozrnnou a i přesto jsou knedlíky nadýchané.
Jak jsem psala i u jiných receptů, kynuté těsto není vůbec nic složitého. Jen musíme počítat s tím, že potřebuje nějakou dobu pracovat, asi tak 45 minut v průměru.
Jako náplň si můžeme zvolit, cokoliv máme rádi. Já použila v tomto případě maso vařené v pomalém hrnci. Dokážu si ale moc dobře představit i třeba špek, kysané zelí nebo špenát, ale i takové houby, nejdříve osmahnuté na pánvi.
Knedlíky můžete klasicky vařit ve vodě nebo třeba v páře, jak jsem je vařila tentokrát já. Pokud se rozhodnete je vařit ve vodě, dejte si s dostatečným předstihem vařit vodu v dostatečném množství. Ideálně k tomu poslouží hrnec s širokým dnem. Stejný hrnec užijete i pro vaření v páře. Stačí pak na dno nalít asi 1-2 cm vody, postavit pařáček a na něj naskládat s rozestupy knedlíky. Já je musela vařit ve dvou patrech. spodní patro bylo tvořeno pařáčkem, do jeho středu jsem postavila keramický kalíšek a na něj dala menší talíř, na který se vešla další várka knedlíků. Je dobré dát pak knedlíky na čtverečky pečícího papíru, aby se snáze vyndávaly po uvaření.
- 500 g mouky – polohrubé, nebo směsi hladké a krupice
- 250 ml vlažné vody
- 25 g čerstvých kvasnic nebo 1 sáček sušených (ještě zkontrolujte, že je to na množství 500 g mouky)
- 1 lžička soli
- na náplň asi 500 g masa (váha syrového masa), vařeného v pomalém hrnci a vidličkou rozděleného na kousky
- další možnosti: rozškvařená slanina či špek, špenát na cibulce, klasické přílohové kysané zelí atd.
- Vypracujeme ze surovin těsto – v míse smícháme mouku, vodu, přidáme kvasnice a sůl. Pokud máme sušené kvasnice, tak pouze vsypeme obsah sáčku, čerstvé kvasnice nejdříve rozmícháme v trošičce vody.
- Ze všech surovin vypracujeme hladké nelepivé těsto. Pokud stále trošku lepí, vpracujeme trošku další mouky.
- Těsto uložíme od mísy nebo na prkénko pod utěrku. Necháme 45 minut odpočívat.
- Mezitím si připravíme náplň. Což u mě znamenalo připravit pouze maso tak, aby se z něj daly odebírat menší kousky. A případně také hrnec s vodou, pokud je budeme vařit ve vodě.
- Nyní můžeme tvořit knedlíky. Z těsta odebíráme kousky, ze kterých vytvarujeme placičku. Do středu placičky dáme náplň a dvě protilehlé strany těsta zvedneme a smáčkneme k sobě. Zvedneme a dobře přimáčkneme zbylou část okraje.
- Knedlíky dáme vařit, v případě páry na 15 minut, u klasického vaření ve vodě 12 minut. Oheň spíš stáhneme, aby nám voda příliš neklokotala a v případě páry se zbytečně rychle nevyvařila.
- Poté knedlíky vyndáme a každý propíchneme vidličkou.