Kynuté ovocné knedlíky

Jednoduché kynuté knedlíky s ovocem

Kynuté ovocné knedlíky nejsou o nic složitější než jiné druhy ovocných knedlíků. Jejich příprava jen trvá o něco déle. Odměnou nám však bude skvělé sladké jídlo, po ktrém se zapráší.

Knedlíky se dělají typicky s letním ovocem, výborné jsou ale také třeba s kořeněnými jablky, banánem a samozřejmě kompotem či džemy.

Kynuté ovocné knedlíky

Porce: 4
Celkový potřebný čas
1 h 30 min

Celkový potřebný čas
1 h 30 min

Suroviny
  1. 500 g mouky
  2. 250 ml mléka
  3. 1 vejce
  4. 20 g čerstvých kvasnic nebo odpovídající množství sušených kvasnic (viz. instrukce na sáčku)
  5. 1 lžička cukru
  6. špetka soli
  7. ovoce, džem, povidla k plnění
Postup
  1. Použití sušených kvasnic urychlí proces a zbaví nás prvního bodu v receptu
  2. V misce smícháme cukr, rozdrobené droždí a polovinu mléka, které jsme předem trošku ohřáli (mělo by být vlažné). Promícháme a necháme 15 minut pracovat.
  3. Do dostatečně velké mísy nasypeme mouku, přidáme vejce, zbylé mléko, špetku soli a směs s kvasnicemi z předchozího kroku. Nebo nasypeme sušené droždí.
  4. Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, vytvarujeme z něj bochánek a necháme kynout. Dobře kyne na teplém místě, můžeme ho uložit do předem zahřáté misky a přikrýt utěrkou. Kynout bude alespoň 30 minut, podle podmínek. Těsto se musí nafouknout a pokud ho lehce zmáčneme prstem, bude „pružit“.
  5. Mezitím si připravíme ovoce – omyjeme, očistíme, případně nakrájíme.
  6. Nyní už můžeme knedlíky začít balit. Buď z těsta vyválíme placku a nakrájíme na čtverečky nebo z těsta odebíráme menší kousek, ze kterého vytvarujeme placičku. (Já osobně preferuju tento druhý způsob. Odtrhneme malý kousek těsta, na pracovní ploše roztáhneme na placičku a zabalíme ovoce. Výhodou je, že není plochu potřeba pomoučit a knedlíky se tak balí velmi snadno). Při balení knedlíků dbáme na to, aby se všechny cípky dobře spojily. Čím méně mouky na těstě bude, tém lépe se bude knedlík balit.
  7. Zabalené knedlíky ukládáme na prkénko nebo jinou dostatečně velkou plochu a přikryjeme utěrkou. Necháme dalších 15 minut odpočívat.
  8. Mezitím dáme vařit do velkého hrnce vodu. Vodu lehce osolíme. Hodí se velký hrnec s širokým dnem.
  9. Knedlíky dáme vařit. Vhodíme do hrnce přiměřený počet knedlíků, musíme počítat s tím, že se trochu zvětší a všechny budou plavat na hladině. Dle velikosti se budou vařit asi 8-13 minut. Nejlepší je jeden zkušební vyndat a rozříznout. Pokud je těsto nadýchané a uvnitř suché, knedlíky jsou hotové.
  10. Knedlíky přemístíme do cedníku k odkapání a každá ihned vidličkou propíchneme. Díky tomu si podrží tvar, jinak by hrozilo splasknutí.
  11. Pokud máme hodně knedlíků, vaříme je postupně.
  12. Servírujeme tak, jak je máme rádi – třeba s máslem (ideálně předem rozpuštěným), tvarohem, jogurtem, cukrem (skvělý je domácí vanilkový cukr).
Další informace a tipy
  1. Knedlíky se tradičně připravují z polohrubé či hrubé mouky. Pokud žijete v zahraničí a nemáte k ní přístup, klidně je udělejte z hladké či smíchejte hladkou s krupičkou.
  2. Také lze použít k přípravě mouku celozrnnou.
foodnotes http://foodnotes.cz/

Jak udělat kynuté plněné ovocné knedlíky

Jednoduché domácí kynuté knedlíky s ovocem