Kynuté ovocné knedlíky nejsou o nic složitější než jiné druhy ovocných knedlíků. Jejich příprava jen trvá o něco déle. Odměnou nám však bude skvělé sladké jídlo, po ktrém se zapráší.
Knedlíky se dělají typicky s letním ovocem, výborné jsou ale také třeba s kořeněnými jablky, banánem a samozřejmě kompotem či džemy.
Kynuté ovocné knedlíky
2015-12-27 10:59:14
Porce: 4
Celkový potřebný čas
1 h 30 min
Suroviny
- 500 g mouky
- 250 ml mléka
- 1 vejce
- 20 g čerstvých kvasnic nebo odpovídající množství sušených kvasnic (viz. instrukce na sáčku)
- 1 lžička cukru
- špetka soli
- ovoce, džem, povidla k plnění
Postup
- Použití sušených kvasnic urychlí proces a zbaví nás prvního bodu v receptu
- V misce smícháme cukr, rozdrobené droždí a polovinu mléka, které jsme předem trošku ohřáli (mělo by být vlažné). Promícháme a necháme 15 minut pracovat.
- Do dostatečně velké mísy nasypeme mouku, přidáme vejce, zbylé mléko, špetku soli a směs s kvasnicemi z předchozího kroku. Nebo nasypeme sušené droždí.
- Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, vytvarujeme z něj bochánek a necháme kynout. Dobře kyne na teplém místě, můžeme ho uložit do předem zahřáté misky a přikrýt utěrkou. Kynout bude alespoň 30 minut, podle podmínek. Těsto se musí nafouknout a pokud ho lehce zmáčneme prstem, bude „pružit“.
- Mezitím si připravíme ovoce – omyjeme, očistíme, případně nakrájíme.
- Nyní už můžeme knedlíky začít balit. Buď z těsta vyválíme placku a nakrájíme na čtverečky nebo z těsta odebíráme menší kousek, ze kterého vytvarujeme placičku. (Já osobně preferuju tento druhý způsob. Odtrhneme malý kousek těsta, na pracovní ploše roztáhneme na placičku a zabalíme ovoce. Výhodou je, že není plochu potřeba pomoučit a knedlíky se tak balí velmi snadno). Při balení knedlíků dbáme na to, aby se všechny cípky dobře spojily. Čím méně mouky na těstě bude, tém lépe se bude knedlík balit.
- Zabalené knedlíky ukládáme na prkénko nebo jinou dostatečně velkou plochu a přikryjeme utěrkou. Necháme dalších 15 minut odpočívat.
- Mezitím dáme vařit do velkého hrnce vodu. Vodu lehce osolíme. Hodí se velký hrnec s širokým dnem.
- Knedlíky dáme vařit. Vhodíme do hrnce přiměřený počet knedlíků, musíme počítat s tím, že se trochu zvětší a všechny budou plavat na hladině. Dle velikosti se budou vařit asi 8-13 minut. Nejlepší je jeden zkušební vyndat a rozříznout. Pokud je těsto nadýchané a uvnitř suché, knedlíky jsou hotové.
- Knedlíky přemístíme do cedníku k odkapání a každá ihned vidličkou propíchneme. Díky tomu si podrží tvar, jinak by hrozilo splasknutí.
- Pokud máme hodně knedlíků, vaříme je postupně.
- Servírujeme tak, jak je máme rádi – třeba s máslem (ideálně předem rozpuštěným), tvarohem, jogurtem, cukrem (skvělý je domácí vanilkový cukr).
Další informace a tipy
- Knedlíky se tradičně připravují z polohrubé či hrubé mouky. Pokud žijete v zahraničí a nemáte k ní přístup, klidně je udělejte z hladké či smíchejte hladkou s krupičkou.
- Také lze použít k přípravě mouku celozrnnou.
aromarecepty https://aromarecepty.cz/