Ledová matcha s mlékem a matcha latte

Domácí ledový matcha nápoj s mlékem anebo matcha latte

Matcha, to je jemný zelený prášek vyrobený z lístků japonského zeleného čaje. Nelouhuje se, konzumuje se jako takový, a to v mnoha podobách. Třeba jako studené latte!

Matcha se stala populární před několika lety, protože má mimo spousty dalších přínosů také nabuzující účinky, za které vděčí zejména speciálním podmínkám pěstování. Několik týdnů před sklízením se rostliny zastiňují, díky čemuž produkují větší množství kofeinu a také theaninu. Ten pak redukuje stres, dodává energii a zlepšuje náladu a zvyšuje mentální výkonnost. A pracuje v synergii s kofeinem. Právě toto je asi nejvýznamnějším důvodem, proč si matcha získala tolik příznivců. Nicméně je taky potřeba uznat, že má krásnou barvu, kterou pak propůjčuje všemu, do čeho ji dáme.

Jedním z nejjednodušších nápojů z matchy je ledové latte. Já osobně nemám moc ráda pěnu, takže volím verzi s minimem pěny (a nebo s žádnou), a proto to není to správné „latéčko“. Pokud ale máte pěnu rádi a nemáte doma pořádný kávovar se šlehací tryskou, měl by vám postačit malý ruční mixérek – takový ten s pružinkou navlečenou na kroužku.

Co se týče slazení. Já sama nesladím, ale mnozí do matchy přidají trošku sladidla, ať už tmavého cukru nebo třeba agávového sirupu. Díky mléku má však matcha nápoj jemnou přirozenou sladkost a nádherně hebkou chuť. A samozřejmě, mléko můžeme zvolit jakékoliv, nabízí se spousta rostlinných, které často dodají další vrstvu jemné chuti. Pokud však chceme pořádnou pěnu, mléko by mělo být co nejtučnější.
 
Dávkování je různé, já mám například sáčky s 2g porcí. To zhruba odpovídá jedné necelé lžičce matcha prášku.

Ledová matcha s mlékem anebo matcha latte

Porce: 1
Celkový potřebný čas
2 min

Celkový potřebný čas
2 min

Suroviny
  1. porce matcha prášku (2g/necelá 1 lžička)
  2. 150 ml chlazeného mléka
  3. 100 ml chlazené vody
  4. *
  5. Poměr už záleží na naší chuti. Já preferuju o něco více mléka.
Postup
  1. Do skleničky nasypeme matchu, přilijeme trošičku vody a dobře promícháme. Zbavíme se všech hrudek. (ve srovnání s rozmícháváním v teplé vodě to jde o něco hůř).
  2. Dále máme 3 možnosti…
    Pokud chceme bez pěny: do sklenice pouze dolijeme vodu a mléko a promícháme.
    Pokud chceme se zeleným zpěněním na povrchu: do sklenice dolijeme zbylou vodu a mléko a mini mixérkem vytvoříme vrstvu pěny.
    Pokud chceme klasickou bílou vrstvu pěny: do sklenice dolijeme vodu a část mléka. Zbylé mléko vyšleháme mixérkem (nebo tryskou, pokud máme kávovar tryskou disponující) do pěny, kterou následně přelijeme do sklenice.
foodnotes.cz http://foodnotes.cz/

Recept na domácí ledový matcha nápoj s mlékem a na matcha latte