Mandlové mléko

Recept na domácí mandlové mléko

Mandlové mléko se stalo jednou z nejběžnějších rostlinných alternativ klasického mléka. Hodí se pro vegany i pro všechny ty, kteří nemohou nebo nechtějí konzumovat mléko. Jeho příprava je jednoduchá a domácí verze je často o mnoho levnější než komerční produkty, které kromě mandlí běžně obsahují další nežádoucí aditiva. Navíc, po výrobě domácího mléka nám zbyde mandlová drť, která je stále velmi hodnotnou surovinou.

Domácí mandlové mléko

Délka aktivního vaření
15 min

Celkový potřebný čas
8 h

Délka aktivního vaření
15 min

Celkový potřebný čas
8 h

Suroviny
  1. mandle, loupané či neloupané, se kterými bude mléko výživnější
  2. na litr mléka zhruba šálek mandlí
Postup
  1. Mandle opláchneme a dáme do dostatečně velké misky. Zalijeme je čistou vodou. Na jeden díl mandlí dáme asi 2 díly vody. Přikryjeme nádobu víčkem nebo folií a uložíme do lednice na alespoň 8 hodin.
  2. Po uplynutí doby budou mandle nasáklé vodou, ubude nám tedy podstatně vody a mandle zvětší svůj objem.
  3. Mandle zcedíme, proplácheme a vsypeme do mixéru. Přidáme vodu. Množství záleží na nás. Čím méně vody dáme, tím hustší a krémovější bude výsledné mléko. Pro klasickou hustotu dáme na 1 šálek suchých mandlí zhruba 4 šálky vody. Vodu ale můžeme později kdykoliv přidat dle potřeby.
  4. Mandle s vodou umixujeme na vyšší otáčky na konzistenci mléka. Budeme mít tedy bílou tekutinu a v ní trochu jemné mandlové kašičky.
  5. Nyní stačí už jen obsah mixéru zcedit. Na pomoc si vezmeme džbán nebo dostatečně velkou skleničku a sítko tak velké, aby se pohodlně vešlo do hrdla nádoby. Velmi užitečné je také pláténko nebo jiná tkanina, kterou vložíme do sítka a díky které dokonale oddělíme tekutinu od pevných zbytků mandlí.
  6. Postupně tedy přecedíme veškerý obsah mixéru. Zbylou hmotu ještě můžeme důkladněji vymačkat přes sítko.
  7. Mléko uchováváme v dobře uzavíratelné, nejlépe skleněné nádobě v ledničce, vydrží i několik dní.
Další informace a tipy
  1. Zbylou mandlovou drť rozhodně nevyhazujeme, využít ji můžeme k přípravě spousty věcí, od sušenek, buchet až po pusinky. Pokud ji nemůžeme zpracovat ihned, můžeme ji vysušit v troubě a skladovat v suchém stavu.
  2. Mandlové mléko můžeme ochutit či osladit. V mixovací fázi můžeme přidat třeba několik datlí, vanilku nebo vanilkový extrakt.
foodnotes http://foodnotes.cz/

Recept na domácí mandlové mléko

PS: pokud hledáte místo, kde dobře pořídíte mandle a další dobroty, zkuste zodo.