Nadýchané kynuté lívance

Jednoduché domácí kynuté lívance

S voňavou, právě připravenou snídaní je každé ráno hezčí. Vůbec to ale nemusí znamenat dlouhé stání u plotny. Třeba tyhle lívance jsou ukázkou toho, že královskou snídani můžeme připravit snadno a docela i rychle.

Tyhle jednoduché lívance jsou moc dobré, jsou krásně nadýchané a recept je velmi jednoduchý. Líbí se mi ještě z jednoho důvodu. Umíchání těsta zabere jen chviličku a můžeme si ho připravit večer předem. To znamená, že veškeré kynutí probíhá přes noc pěkně v ledničce a ráno už jen vyndáme a pečeme. Tento krok samozřejmě můžeme nahradit kratším kynutím při pokojové teplotě. Počítejme tak se 40 minutami.

Pro přípravu tohoto druhu jídel stoprocentně preferuju sušené droždí. Práce s ním je snadná a můžeme ho mít kdykoliv po ruce. Použití čerstvého droždí nechám na jiné příležitosti, kdy si budu moct vychutnat, jak hezky voní.

Ráda bych tu taky řekla jednu věc. LÍVANCE NEMUSÍ BÝT DOKONALE KULATÉ. Poslední dobou vidím spoustu obrázků, kde jsou dokonale kulaté lívance, které vypadají jeden jako druhý. Naše lívance ale budou chutnat úplně stejně, i když budou trošku šišaté! 🙂 Nicméně, pokud chcete dokonalé perfektně kulaté lívance, máte možnost pořídit si speciální pánev a nebo si pomoci formičkami. Ty je třeba vybrat podle druhu pánve. Na teflonové a keramické povrchy budou nejspíš nejlepší silikonové formičky, na litinovou pánev bych dala jedině formičku kovovou.

Poslední věc, kterou musím zmínit, je možnost použít různé druhy muk. Už se moc těším na to, že budu míchat mouku ovesnou s dalšími moukami.

Nadýchané kynuté lívance

Suroviny
  1. množství surovin je na 10 ks
  2. 200 g mouky
  3. 250 g mléka (= v podstatě 250 ml nebo 1 hrnek)
  4. 1 vejce
  5. 1 lžíce oleje nebo rozpuštěného másla (já dala kokosový olej)
  6. 1 lžička třtinového cukru
  7. 1 lžička sušených kvasnic
  8. špetka soli
  9. volitelně: olej na potření pánve
Postup
  1. Všechny suroviny smícháme v dostatečně velké misce, přikryjeme folií a uložíme do lednice kynout přes noc. Případně můžeme nechat kynout při pokojové teplotě minimálně 40 minut.
  2. Těsto vyndáme z lednice, připravíme si naběračku nebo velkou lžíci, kterou budeme těsto pohodlně nabírat.
  3. Rozehřejeme si pánev. Lívance můžeme péct nasucho nebo na trošce oleje/tuku.
  4. Na pánvičku dáme přiměřené množství těsta a lžící rozetřeme. Lépe se operuje s menšími lívanci. Na větší pánev se vejdou zhruba tři najednou.
  5. Jakmile se začne zatahovat bok lívance, obrátíme ho a opečeme i z druhé strany. (délka pečení závisí na tloušťce těsta, druhu pánve a stupni rozpálení).
foodnotes http://foodnotes.cz/

Nejlepší domácí lívance se sušeným droždím z těsta kynutého přes noc