Játrovou paštiku jsem kdysi milovala. Jenže postupem let se ta kupovaná změnila natolik, že už jsem si ji namazat na chleba fakt nechtěla. A zapomněla jsem na ni.
Posledních pár týdnů jsem na paštiku občas zase pomyslela. Lovila jsem z hlavy vzpomínky na to, jak skvělý byl ke svačině chleba s játrovkou a kam všude jsem si takovou svačinu vezla. A tak mi došlo, že ta játrovka přeci je docela jednoduchá na výrobu, už kdysi jsem ji vlastně zkoušela. Takže při nejbližší návštěvě obchodu s masem šlo balení jater do košíku…
Tahle verze je úplně základní, jednoduchá, podle chuti ji snadno vylepšíme kořením, bylinkami, brusinkami, mandlemi… Však to znáte.
Konzistenci domácí paštiky značně ovlivňuje množství tuku, sádla nebo másla. Lze ji udělat “dietnější”, ale bude se pak hůř roztírat.
Co se týče jater, tak výběr je zcela na nás. Každá jsou trošku jiná, ale dobrou paštiku uděláme ze všech.
- 400 g jater našeho výběru
- 150 g sádla
- 1 středně velká cibule, nakrájená na drobno
- sůl & pepř
- Lžíci sádla rozpustíme v pánvi a na něm osmahneme do sklovata cibuli.
- Mezitím si připravíme játra – omyjeme, případně vyřízneme tužší blány a pokrájíme na kousky.
- Ke sklovaté cibulce játra přidáme a za průběžného míchání opečeme. Na povrchu budou světle až středně hnědá, po rozkrojení se z nich nebude uvolňovat tekutina.
- Nakonec ke směsi cibule a jater přidáme zbylé sádlo a trochu soli a pepře a umixujeme (třeba tyčovým mixérem) na tak jemno, jak nám bude vyhovovat.
- Ještě případně dochutíme solí a pepřem.