O foodnotes a o mně

Řekla jsem si, že pro foodnotes bude typická jedna věc – bude se zaměřovat na to podstatné, smysluplné, a hlavně že bude plnit svoji „misi“… Přesně takový bych ráda měla i tento úvod. No uvidíme, zda se zadaří :).

Dnes je svět plný úžasných knížek a tak inspirativních receptů. Hodně často mě naprosto dostanou ty úžasné fotky, ty lákavé kombinace chutí, ta představa, že si to právě servíruju.. Jenže pak přijde ten okamžik. Mám hlad a musím uvařit. V tu chvíli mě naprosto opustí touha experimentovat. Chci jednoduché jídlo a chuť, kterou znám a kterou mám ráda. Prostě dobrou osvědčenou klasiku (byť definice klasiky se velmi liší, já vím).

Také se ještě živě vzpomínám na doby, kdy jsem uměla udělat slepičí polévku z bujonu nebo míchaná vajíčka. Uvařit něco podle receptu vypadalo jako nadlidský úkol. A pak jsem musela začít vařit. Musela jsem se začít stravovat dobře a zapomenout na různé sáčky a kelímky, jejichž obsah se jen ohřeje nebo upeče. Pustila jsem se do zkoumání, hledání inspirace, začala jsem testovat a vytvářet vlastní recepty. Byla to zábava. Ale víte co? Nenaučila jsem se tím vařit. Ta jídla byla moc fajn, chuťově výborná a hodně prospěšná pro tělo. Ale něco tomu chybělo…

Došlo mi to o něco později. Existují prostě určitá jídla a recepty, které dělají život hezčí. Jsou to  vyladěné klasické pokrmy, které v sobě nesou něco speciálního. Mají svoji energii, kterou předávají nám.

Tyto skoro až magicky působící jídla se může naučit vařit každý…

Co je k tomu potřeba?

Chuť a vůle. O zbytek se snad postarají foodnotes. Foodnotes, to jsou takové zápisky o jídle a o vaření. Budu se snažit, aby jste v nich našli právě ta kouzelná jídla, která vám udělají hezčí den. Abyste viděli, jak jednoduché to vaření vlastně je.

Krom těch českých tu ale najdete i nějaké ty „jedničky“ ze světa a taky inspiraci pro jednoduché kreativní vaření. takové tipy, co kde jak vylepšit.

(A abych nezapomněla… poslední dobou hodně frčí slovo „zdravé“. Zdravé není ládování se kořínky, vynechávání tuku a tak podobně. Zdravé je hodnotné, pro tělo přínosné a co nejméně škodlivé. A všechno to začíná poctivou přípravou z dobrých surovin. Můžete se vsadit, že pokud začnete doma připravovat jídlo z čerstvých surovin, tak půlka cesty za zdravým stravováním je za vámi. Pak už stačí jídelníček vyvažovat.)

A říkáte si, kdo vám tohle všechno bude psát?

Budu to hlavně já, Pavla, píšící přes dva roky blog dify.cz a poslední dobou doslova ulétavající na jídle. Na knihách, na seriálech, na fotkách, na konverzacích… Na jídlo myslím pořád a s mými zahraničními kolegy nejradši mluvím o čem? O jídle :).

Nemám gastronomii vystudovanou a jako malá jsem se držela co nejdál od plotny. Jednou jsem si jako malá vyžádala pečení cukroví a nakonec ho pekla mamka sama, protože já jsem radši utekla bobovat. Už jako odrostlejší jsem spálila vývar. Zdraví mě ale přinutilo do vaření se dát. A byla to jedna z největších a nejlepších změn v mém životě.

Mám ráda věci, které fungují. Mám ráda jednoduchost. A taky spolehlivost. To se bude promítat i do toho, co tu najdete. 

Máte rádi citáty o jídle? Já ano. A nejradši se o jejich síle přesvědčuju na vlastní kůži, tedy jazyk 🙂

Teď už nezbývá než popřát dobrou chuť!