Paella s mořskými plody

Recept na paellu s mořskými plody

Paella s mořskými plody je španělská klasika. Paella jako taková má ve Valencii a rozšířila se přes Španělsko do celého světa. I přesto, že ta pravá nejpravější valencijská by měla být se zeleninou a masem, daleko větší oblibě se těší její exotičtější sestra – paella s mořskými plody alias paella de marisco.

Na fotkách ji můžeme nejčastěji vidět jako rýži výrazné žlutooranžové barvy, která je hustě posetá krevetami a mušlemi. Ve skutečnosti ale paella nemusí být tak načančaná a nemusíme k její přípravě použít takové množství různých mořských plodů. Vlastně pro dobrou jednoduchou paellu si vystačíme s relativně málem. Díky tomu si ji může dopřát skutečně kdokoliv a kdykoliv.

Paella je hodně široký pojem, má spoustu variant a v každé rodině se vaří jinak. Těžko tedy budeme hledat tu „správnou paellu“. Já jsem si oblíbila tuto, pokaždé ji trochu pozměním dle situace. Oproti klasice obsahuje více rajčete, protože díky tomu není třeba přidávat kromě kurkumy žádné barvivo.

Tradičně se používají čerstvé mořské plody. Velmi dobře ale poslouží i kvalitní vyloupané mražené.

Jinak samozřejmě, kolem paelly je spousta polemik a dohadů, jaká má být a jaká ne, co do ní patří a co ne.   

Paella de marisco

Porce: 2
Celkový potřebný čas
45 min

Celkový potřebný čas
45 min

Suroviny
  1. 1 vrchovatá sklenička kulatozrnné/krátkozrnné rýže (více o rýži zde)
  2. 1 velká zelená podlouhlá paprika, případně klasická červená paprika, na kostičky
  3. 2 rajčata, na malé kousky nebo nastrouhané
  4. 1 středně velká cibule (někteří však dělají zásadně bez cibule), najemno nakrájená
  5. hrst vyloupaných slávek
  6. půl hrsti vyloupaných krevetek
  7. 3 stroužky česneku, nadrobno pokrájené
  8. asi 100 ml pasírovaných rajčat
  9. 1 lžička kurkumy
  10. snítka petržele, nasekané
  11. sůl a pepř
  12. olivový olej
  13. 2,5 skleničky vařící vody
  14. pokud máte: několik nitek šafránu
můžeme přidat také
  1. sepii nakrájenou na kolečka
  2. další druhy mušlí
  3. celé neloupané syrové krevety
Postup
  1. Pokud se rozhodneme pro použití cibule, osmahneme cibulku na lžíci rozehřátého olivového oleje.
  2. Následuje nakrájené paprika a průběžně mícháme. Opepříme, přidáme česnek, petržel, osolíme a případně přidáme šafrán.
  3. Jakmile je paprika měkká, přidáme rajče – čerstvé i to pasírované. Průběžně mícháme a necháme vařit asi 2 minuty.
  4. Nyní je čas na přidání sepie či drobných mušlí, pokud jsou součástí našeho receptu. U malých mušlí počkáme, až se otevřou.
  5. Do pánve nasypeme rýži, můžeme chvilku míchat bez tekutinu. Nakonec přilijeme vařící vodu, lehce vmícháme kurkumu a povrch poklademe slávkami a krevetami.
  6. Obsah pánve vaříme na mírném ohni asi 20 minut (já pánev přikrývám poklicí). Pokud je třeba, doléváme po troškách další vařící vodu. Po 20 minutách oheň zcela stáhneme a necháme rýži dojít.
  7. Dosolení se lépe provádí až na talíři, protože jinak by znamenalo rozbití vrchní vrstvy paelly s mořskými plody.
Další informace a tipy
  1. Často se do paelly také přidává sladká uzená paprika (čili pimentón).
  2. Kurkumy můžete přidat tolik, kolik se vám bude líbit a chutnat.
  3. Můžeme přidat také zelené fazolky, ať už kulaté nebo ploché.
  4. Pokud chcete krásnou paellu, naskládejte na vršek nevyloupané krevety a několik nevyloupaných slávek.
foodnotes http://foodnotes.cz/

Jednoduchá domácí paella de marisco