Pečené jedlé kaštany

Jak doma upéct jedlé kaštany

Pečené jedlé kaštany, voní skvěle a chutnají ještě líp. Pokud máte někde poblíž domu park, kde si nějaké sesbíráte (a je sezóna, tedy září/říjen), určitě se pro ně vypravte. Jinak je najdete na pultech obchodů na podzim i v zimě. Snadno si je pak upečete doma v troubě.

Pár slov k nákupu.. kaštany by ideálně měly být lesklé, pokud nejsou, ještě se nic neděje. Dobrý kaštan je pevný a není na povrchu plesnivý (potažený nazelenalou nebo bělavou vrstvičkou), taky pozor na dírky. Vyhýbejte se kaštanům, které mají odfouklou slupku nebo cítíte, že je pod ní mezera. Takový kaštan už asi také nebude ve formě.

Kaštany nikdy neskladujte v igelitovém sáčku, snadno plesnivějí. Spíš je dejte do košíku nebo do síťky.

Pečené kaštany

Délka aktivního vaření
10 min

Celkový potřebný čas
50 min

Délka aktivního vaření
10 min

Celkový potřebný čas
50 min

Suroviny
  1. jedlé kaštany (nevyloupané)
Postup
  1. Pokud je třeba, kaštany opláchneme vodou. To hlavně v případě, že vypadají matně.
  2. Vezmeme si dobrý ostrý nůž a každý kaštan nakrojíme na jeho vyboulené části. Možností řezů je více – do kříže, jeden dlouhý řez. Záleží na tom, co se vám bude lépe dělat. Vždy je lepší nejdříve zapíchnout špičku nože do slupky a poté vést řez.
  3. Kaštany naskládáme na plech a dáme péct do trouby předehřáté na 200 stupňů.
  4. Pečeme asi 30-40 minut, dle velikosti kaštanů. Kaštany jsou hotové ve chvíli, se jakoby otevřou a při pomnutí kaštanu v utěrce slupka praská.
  5. Loupejte pokud možno za tepla, po vychladnutí se někdy loupou špatně.
Další informace a tipy
  1. Co když kaštany nejdou loupat? Kvalitní, dostatečně upečené kaštany by měly jít dobře oloupat, tedy měla by se z nich lehce sundat vrchní slupka i ta tenčí vnitřní slupička. Může však i záležet na druhu. Pokud je však oloupat nemůžete, zkuste je ponořit na chvíli do vařící vody. Slupka by se měla uvolnit.
aromarecepty https://aromarecepty.cz/

Pečené kaštany - recept

[jetpack-related-posts]