Pimentón de la Vera – španělská mletá uzená paprika

PImentón de la Vera, španělská mletá uzená paprika

Pimentón, nebo chcete-li mletá uzená paprika, je jednou z nejtypičtějších španělských chutí, i když si to často možná neuvědomujeme. Třeba obyčejné chorizo je toho důkazem.

Pimentón má ale mnohem širší využití a já osobně poslední dobou moc ráda zkoumám, do čeho všeho ho můžu ještě přidat. Dá totiž jídlům ten správný šmrnc. A podle barvy je jasné, že obsahuje také řadu tělu prospěšných látek. Jak s ním tedy nejlépe naložit?

Co je pimentón?

Pimentón typicky označuje mletou papriku, která se vyrábí z paprik sušených kouřem z dubového dřeva. To ji dává nezaměnitelnou chuť i aroma. A odlišuje ji od jiných druhů podobného koření.

Tento druh papriky najdeme pod názvem pimentón de la Vera, což je v podstatě značka ručící za původ a charakter výrobku. Pochází z oblasti kolem Cáceres, ležící v Extremaduře na západě Španělska.

Ve Španělsku se však mimo to setkáme ještě s jedním druhem papriky označovaným jako pimentón de Murcia. Ta nejenže pochází z jiné oblasti, je ale typická tím, že se vyrábí ze suroviny sušené na slunci nebo v sušičkách s horkým vzduchem. Výsledná chuť i aroma jsou tak jiné.

Oba typy papriky jsou k dostání ve verzi sladká, pikantní a sladkokyselá.

Španělská uzená mletá paprika - co to je a jak se používá?

Proč je pimentón dobrý?

Pimentón dodá jídlům vynikající chuť i zajímavější barvu. To však nejsou jeho jediné přínosy naší kuchyni. Obsahuje spoustu zdraví přínosných látek a už konzumace tří lžiček týdně by nám měla zajistit, že z nich budeme profitovat. Ještě je třeba říci, že spousta pozitivních účinků je dána právě typickým způsobem zpracování suroviny.

Tento typ papriky by měl snižovat hladinu “zlého” cholesterolu, měl by být prevencí kardiovaskulárních onemocnění. Obsahuje mnoho antioxidantů, má protirakovinné účinky. Aktivuje enzymy, které mají na starosti zbavování těla škodlivin. posiluje imunitní systém.

Do čeho se pimentón používá?

Pimentón najdeme v receptech na spoustu typických španělských jídel, taky s ním ale můžeme experimentovat.

Pulpo a la gallega. Kusy vařené chobotnice na lůžku z brambor, s olivovým olejem a pimentonem. Recept tady.

Lacón a la gallega. Jídlo podobné tomu předchozímu, avšak připravené z masa podobného šunce od kosti. Recept tady.

Embutidos. Masné výrobky jako třeba chorizo nebo klobásky

Konzervování v escabeche – směsi oleje, uzené papriky, octa, vína a koření, používané ke konzervování ryb, mušlí, zeleniny…

Rýžové a bramborové pokrmy… patatas a la riojana (recept na dify), někdo dokonce přidává do paelly chvíli před zalitím vývarem, vodou

Omáčky/salsy, například na patatas bravas (smažené/pečené brambory s pikantní omáčkou)

Do těsta na empanadas (tradiční slané taštičky nebo plněné koláče)

Moje oblíbené způsoby použití:

Kromě výše jmenovaných jídel si pimentón vychutnám i v dalších jídlech, dávám ho třeba…

  • na chléb s čerstvým sýrem
  • do kuskusu
  • do náplně do španělských empanadas (tradiční slané taštičky nebo plněné koláče)
  • do bramborových jídel (např. brambory, cibule, paprika a rajče osmahnout a přidat pimentón)

Můžu říct, že hlavně během posledních měsíců se u mě dobře zabydlel a rozhodně patří k mým favorites, které mám stále po ruce.

Španělská uzená paprika pimentón de la Vera - co to je a kam ji můžeme použít?Španělská uzená paprika pimentón de la Vera - co to je a do čeho ji můžeme použít?

[jetpack-related-posts]