Pizza (z domácího těsta)

Recept na těsto na italskou pizzu

Připravit si doma pizzu je snadnější, než by mnozí čekali. A rozhodně nemluvím o koupení hotového korpusu a jeho obložení. Mluvím tady o přípravě jednoduchého, ale skvělého těsta, které obložíme dle chuti. Taková pizza voní a chutná dokonale. Přitom… udělat si ji nám zabere jen chvilku. Akorát je potřeba trochu trpělivosti, protože těsto potřebuje vykynout. Co si ale těsta udělat hned víc a část dát do lednice? Těsto tak můžeme mít nachystané a pak už před šoupnutím do trouby stačí jen obložit :).

Pizza

Délka aktivního vaření
15 min

Celkový potřebný čas
2 h 45 min

Délka aktivního vaření
15 min

Celkový potřebný čas
2 h 45 min

na těsto
  1. 500 g hladké mouky + další v případě potřeby
  2. 300 ml vody
  3. 25 g čerstvých kvasnic nebo odpovídající množství sušených (viz. obal)
  4. 2 lžičky soli
  5. volitelně: olivový olej
na omáčku
  1. plechovka pasírovaných nebo celých loupaných rajčat (pravděpodobně zbyde)
  2. sůl a pepř
  3. volitelně: čerstvá bazalka a/nebo oregano
na obložení
  1. 3 – 4 mozzarelly (125 g)
  2. ingredience dle výběru
  3. Toto množství stačí na 2 velké pizzy na plech.
Příprava omáčky
  1. Nadrobno pokrájená celá nebo již propasírovaná rajčata osolíme a opepříme. Omáčku ochutnáme, musí mít výraznou chuť. Poté přidáme trošku olivového oleje a můžeme vmíchat nasekanou bazalku a/nebo oregano.
Příprava těsta a pizzy
  1. Na vál nebo do šikovné mísy nasypeme mouku a sůl a uděláme větší důlek uprostřed.
  2. Pokud máme čerstvé kvasnice, tak je rozmícháme v trošce vlažné vody. Takto připravené kvasnice a nebo kvasnice sušené nalijeme/vsypene do připraveného důlku v mouce. Pokud jsme se rozhodli pro použití oleje, přidáme ho nyní.
  3. Nyní ze surovin vypracujeme těsto. Pokud pracujeme na vále, přiléváme do středu postupně vodu a zpracováváme. Pokud máme mouku v míse, můžeme tam nalít vodu všechnu. Těsto by mělo být hladké, nelepivé. Pokud lepí, zapracujte trošku mouky.
  4. Těsto necháme kynout pod utěrkou, ideálně na teplejším místě, alespoň 2 hodiny. Další možností je kynutí pod folií v lednici přes noc nebo až po dobu 24 hodin.
  5. Po uplynutí doby těsto rozválíme nebo rukama vytáhneme na plechu poprášeném moukou.
  6. Nyní už stačí jen těsto obložit. Nejdříve ho potřeme vrstvičkou omáčky, poté ho pokryjeme mozzarellou a nakonec ostatními ingrediencemi. Můžeme pizzu pokapat olivovým olejem.
  7. Pizzu pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 15 minut.
aromarecepty https://aromarecepty.cz/

Domácí pizzu jsem začala pořádně dělat až poté, co mi ji ukázala Zuzka. Její recept najdete na ilove-italy.cz.

Pizza může mít spoustu podob a ne vždy platí, že čím více surovin tím lépe. Zkusit můžete třeba tyto klasické varianty:

Pizza Margherita – rajčatová omáčka, bazalka, mozzarella a olivový olej

Pizza Marinara – rajčatová omáčka, česnek, oregano, olivový olej

Pizza Quattro Stagioni – rajčatová omáčka, žampiony, černé olivy, šunka, nakládaný artyčok, mozzarella

Pizza al Tonno – rajčatová omáčka, tuňák, mozzarella a další ingredience jako třeba olivy, cibule, kukuřice, rukola atd.

A určitě někdy vyzkoušejte přidat ančovičky a kapary.

Jednoduchý recept na domácí pizzu

[jetpack-related-posts]