Připravit si doma pizzu je snadnější, než by mnozí čekali. A rozhodně nemluvím o koupení hotového korpusu a jeho obložení. Mluvím tady o přípravě jednoduchého, ale skvělého těsta, které obložíme dle chuti. Taková pizza voní a chutná dokonale. Přitom… udělat si ji nám zabere jen chvilku. Akorát je potřeba trochu trpělivosti, protože těsto potřebuje vykynout. Co si ale těsta udělat hned víc a část dát do lednice? Těsto tak můžeme mít nachystané a pak už před šoupnutím do trouby stačí jen obložit :).
- 500 g hladké mouky + další v případě potřeby
- 300 ml vody
- 25 g čerstvých kvasnic nebo odpovídající množství sušených (viz. obal)
- 2 lžičky soli
- volitelně: olivový olej
- plechovka pasírovaných nebo celých loupaných rajčat (pravděpodobně zbyde)
- sůl a pepř
- volitelně: čerstvá bazalka a/nebo oregano
- 3 – 4 mozzarelly (125 g)
- ingredience dle výběru
- Toto množství stačí na 2 velké pizzy na plech.
- Nadrobno pokrájená celá nebo již propasírovaná rajčata osolíme a opepříme. Omáčku ochutnáme, musí mít výraznou chuť. Poté přidáme trošku olivového oleje a můžeme vmíchat nasekanou bazalku a/nebo oregano.
- Na vál nebo do šikovné mísy nasypeme mouku a sůl a uděláme větší důlek uprostřed.
- Pokud máme čerstvé kvasnice, tak je rozmícháme v trošce vlažné vody. Takto připravené kvasnice a nebo kvasnice sušené nalijeme/vsypene do připraveného důlku v mouce. Pokud jsme se rozhodli pro použití oleje, přidáme ho nyní.
- Nyní ze surovin vypracujeme těsto. Pokud pracujeme na vále, přiléváme do středu postupně vodu a zpracováváme. Pokud máme mouku v míse, můžeme tam nalít vodu všechnu. Těsto by mělo být hladké, nelepivé. Pokud lepí, zapracujte trošku mouky.
- Těsto necháme kynout pod utěrkou, ideálně na teplejším místě, alespoň 2 hodiny. Další možností je kynutí pod folií v lednici přes noc nebo až po dobu 24 hodin.
- Po uplynutí doby těsto rozválíme nebo rukama vytáhneme na plechu poprášeném moukou.
- Nyní už stačí jen těsto obložit. Nejdříve ho potřeme vrstvičkou omáčky, poté ho pokryjeme mozzarellou a nakonec ostatními ingrediencemi. Můžeme pizzu pokapat olivovým olejem.
- Pizzu pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 15 minut.
Domácí pizzu jsem začala pořádně dělat až poté, co mi ji ukázala Zuzka. Její recept najdete na ilove-italy.cz.
Pizza může mít spoustu podob a ne vždy platí, že čím více surovin tím lépe. Zkusit můžete třeba tyto klasické varianty:
Pizza Margherita – rajčatová omáčka, bazalka, mozzarella a olivový olej
Pizza Marinara – rajčatová omáčka, česnek, oregano, olivový olej
Pizza Quattro Stagioni – rajčatová omáčka, žampiony, černé olivy, šunka, nakládaný artyčok, mozzarella
Pizza al Tonno – rajčatová omáčka, tuňák, mozzarella a další ingredience jako třeba olivy, cibule, kukuřice, rukola atd.
A určitě někdy vyzkoušejte přidat ančovičky a kapary.