Rajská omáčka, to není jen chuť a barva rajčat. To je také specifická směs koření, které dává omáčce tu tradiční nezaměnitelnou chuť.
Tahle klasika je jednoduchá a rychlá a úžasně si u její přípravy užijete vůni všeho toho koření.
Rajská omáčka
2015-08-10 22:30:03
Porce: 2
Celkový potřebný čas
25 min
Suroviny
- 200 ml rajčatového protlaku
- zhruba 200 ml vody nebo vývaru
- 1 menší cibule
- 1 lžíce oleje nebo másla
- 7 kuliček celého pepře
- 6 kuliček nového koření
- 2 ks bobkového listu
- 1 malý kousek skořice
- 1 hřebíček
- sůl
- cukr
- případně mouka na zahuštění
- volitelně: maso či masové kuličky
Postup
- Na rozehřátém oleji nebo másle lehce osmahneme nadrobno pokrájenou cibulku. Za pravidelného míchání necháme cibulku zesklovatět.
- V tomto okamžiku k cibulce přidáme koření. Dále mícháme a necháme koření rozvonět.
- Poté přidáme protlak, několikrát zamícháme.
- Nyní už přilijeme vodu/vývar, pro začátek asi 200 ml. Zamícháme a necháme na mírnějším ohni probublávat.
- Již za 10 minut můžeme omáčku ochutnat. Ochutnáním zjistíme, zda je třeba přidat sůl nebo cukr, pokud je omáčka kyselá. Doladíme tedy slanost i sladkost.
- Nyní zbývá už jen omáčku zcedit a podávat.
Další informace a tipy
- Podle potřeby můžeme také přidat vodu, ideálně vařící z rychlovarné konvice, ke zředění nebo naopak nechat omáčku zahustit delším vaření.
- Omáčku můžeme nechat probublávat delší dobu, pokud čekáme na dovaření přílohy či masa.
- Pokud je protlak řídký, můžeme v okamžiku přidání koření vsypat do hrnce také lžíci mouky. Obsah hrnce dobře mícháme, aby se nám mouka nepřipálila. Tímto si vytvoříme jíšku, která nám pomůže omáčku zahustit.
aromarecepty https://aromarecepty.cz/