Rajská omáčka

Jednoduchá domácí rajská omáčka

Rajská omáčka, to není jen chuť a barva rajčat. To je také specifická směs koření, které dává omáčce tu tradiční nezaměnitelnou chuť.

Tahle klasika je jednoduchá a rychlá a úžasně si u její přípravy užijete vůni všeho toho koření.

Rajská omáčka

Porce: 2
Celkový potřebný čas
25 min

Celkový potřebný čas
25 min

Suroviny
  1. 200 ml rajčatového protlaku
  2. zhruba 200 ml vody nebo vývaru
  3. 1 menší cibule
  4. 1 lžíce oleje nebo másla
  5. 7 kuliček celého pepře
  6. 6 kuliček nového koření
  7. 2 ks bobkového listu
  8. 1 malý kousek skořice
  9. 1 hřebíček
  10. sůl
  11. cukr
  12. případně mouka na zahuštění
  13. volitelně: maso či masové kuličky
Postup
  1. Na rozehřátém oleji nebo másle lehce osmahneme nadrobno pokrájenou cibulku. Za pravidelného míchání necháme cibulku zesklovatět.
  2. V tomto okamžiku k cibulce přidáme koření. Dále mícháme a necháme koření rozvonět.
  3. Poté přidáme protlak, několikrát zamícháme.
  4. Nyní už přilijeme vodu/vývar, pro začátek asi 200 ml. Zamícháme a necháme na mírnějším ohni probublávat.
  5. Již za 10 minut můžeme omáčku ochutnat. Ochutnáním zjistíme, zda je třeba přidat sůl nebo cukr, pokud je omáčka kyselá. Doladíme tedy slanost i sladkost.
  6. Nyní zbývá už jen omáčku zcedit a podávat.
Další informace a tipy
  1. Podle potřeby můžeme také přidat vodu, ideálně vařící z rychlovarné konvice, ke zředění nebo naopak nechat omáčku zahustit delším vaření.
  2. Omáčku můžeme nechat probublávat delší dobu, pokud čekáme na dovaření přílohy či masa.
  3. Pokud je protlak řídký, můžeme v okamžiku přidání koření vsypat do hrnce také lžíci mouky. Obsah hrnce dobře mícháme, aby se nám mouka nepřipálila. Tímto si vytvoříme jíšku, která nám pomůže omáčku zahustit.
aromarecepty https://aromarecepty.cz/

[jetpack-related-posts]