Salát caprese – insalata caprese

Italský salát caprese z rajčat a mozzarelly

Červeno-bílá kombinace rajčat a mozzarelly, přesně taková je podoba známého italského salátu. Vyniká jednoduchostí a svěží chutí a ve spojení se zelenými bylinkami nás dokáže nabít energií. 

I přes to všechno, znáte někoho, komu nechutná? Já ano. Abych řekla pravdu, ze začátku nechutnal ani mně. Dvě základní suroviny totiž musí bezpodmínečně doprovázet olivový olej a sůl. Ty mu dodají tu správnou šťávu a říz. Bez nich to prostě není ono.
 
Podob má tento salát spoustu, a to co se týče zpracování surovin tak i jejich kombinací. Nejčastěji se ale asi setkáme s touto – suroviny jsou nakrájené na plátky a úhledně vyrovnané na talíři.

Salát caprese

Celkový potřebný čas
5 min

Celkový potřebný čas
5 min

Suroviny
  1. rajčata
  2. mozzarella
  3. dobrý olivový olej
  4. sůl
  5. pepř
  6. volitelně: bazalka, oregano, případně další ingredience
Postup
  1. Rajčata omyjeme, odstraníme jim bubáka. Mozzarellu vyndáme z obalu a oklepeme z ní tekutinu.
  2. Rajčata i mozzarellu nakrájíme na stejně silné plátky, můžeme zvolit třeba tloušťku 5 mm.
  3. Střídavě klademe na talíř plátky mozzarelly a rajčete.
  4. Nakonec vše zakápneme olivovým olejem, posolíme, opepříme.
Další informace a tipy
  1. Velmi často se přidává nasekaná bazalka a/nebo oregano.
  2. Pokud máte rádi výrazné chutě, přidejte třeba pár kousků ančovičky
foodnotes http://foodnotes.cz/

Recept na salát caprese z rajčat a mozzarelly