Šalvěj

Šalvěj - její použití v kuchyni

Šalvěj je považována často jen za léčivku, po které saháme při náběhu na angínu. Je to ale přitom bylinka, které se hojně využívá i v kuchyni. Její léčebné účinky jsou takovým moc příjemným bonusem (pokud vás zrovna nic netrápí:)).

O šalvěji

Šalvěj lékařská je vytrvalá aromatická bylinka z čeledi hluchavkovitých. Po určité době dosáhne spíše formy keříku. Listy má zpravidla vroubkované a často ji poznáme podle jejich typické barvy – krásné světle zelené, někdy se stříbřitým nádechem. Je doma ve Středomoří, kde se také podstatně více využívá v kuchyni.

Šalvěj se v našich podmínkách pěstuje dobře a přežije i u těch, kteří zapomínají
zalévat.

Šalvěj v kuchyni

U šalvěje se klasicky používají listy. Starší rostlinky mohou mít zdřevnatělé stonky, na které si dáváme pozor. Při vaření se nejlépe hodí čerstvá šalvěj, naopak při přípravě odvarů užijeme sušenou surovinu.

Šalvěj se prý kdysi docela používala v české kuchyni, dnes se s ní ale setkáme hlavně v šalvějových bombonech a v čajových směsích.

Více se s ní potkáme však třeba v Itálii a celkově ve Středomoří či ve Velké Británii.

Použití šalvěje – tipy, co s ní

Šalvěj a maso. Poměrně často se šalvěj přidává k drůběžímu, vepřovému, telecímu, jehněčímu či k játrům.

Šalvěj a těstoviny, gnocchi, ravioli. Spousta jednoduchých italských jídel využívá chuť šalvěje, spojuje ji často třeba jen s dobrým olivovým olejem a sýrem. Další možností je místo oleje zvolit máslo.

Šalvěj a dýně. Poslední dobou zase frčí dýně a hodně často se připravuje právě se šalvějí. Může se jednat třeba o pečenou dýni nebo zajímavé dýňové gnocchi.

Šalvěj louhovaná v medu. Pak je takový med dvojnásobně prospěšný,

Další možné kombinace se… sladkými bramborami, bílými fazolemi, cibulí, vejci, kozím sýrem…

Šalvěj a její použití při vaření, tipy, co s ní