Sangría

Kdo by neznal sangríu, že? Je jedním z nejznámějších španělských nápojů. Ale pozor. Sangría není ten nápoj, který si koupíme v tetrapaku někde v supermarketu. Sangría je směs vína, ovocné šťávy, někdy i dalších nápojů, vylepšená ovocem i dalšími ingrediencemi. Je příjemně sladká, ale zároveň osvěžující. Má krásnou sytou červenou barvu, ostatně slovo sangría bylo pravděpodobně odvozeno od slova sangre, což je krev.

Samozřejmě i sangría může mít tisíce podob. Každá rodina a každý bar má svůj vlastní recept, svá pravidla i své „trucos“ (triky), jak připravit tu nejlepší sangríu na světě. Já se budu na následujících řádcích snažit vysvětlit některé aspekty přípravy sangríy a dát pár tipů, kudy se vydat za tím nejlepším a nejvymazlenějším receptem.

Typická barva tohoto nápoje je rudá. Někdy více zářivá, někdy méně, ale vždy základní tón udává použité červené víno (vino tinto). Samozřejmě čím kvalitnější víno máme k dispozici, tím lépe, ale dobrá sangría na něm až tak nestojí. Taky ale existuje sangría de cava, cava je nápoj podobný šampaňskému, který se vyrábí zejména v Katalánsku. Sangría připravená s cavou už nemá sytou červenou barvu, proto by měla být označována jako sangría de cava čili sangría z cavy.

Mnozí přidávají taky další alkohol – koňak, brandy, rum, různé likéry… Setkáme se s mnoha názory na tyto praktiky. Poměrně často se používá Cointreau, což dává smysl, protože se jedná o likér vyrobený ze slupek pomerančů.

Další důležitou složkou nápoje je ovoce. To se dává prakticky vždy čerstvé, nakrájené na kousky. A tradičně se vybírá sezónní. Skoro vždycky se použijí broskve, někdo dokonce tvrdí, že sangría bez broskví není sangría. Dále pomeranče, limety, jablka, banány, meruňky, meloun, kiwi, ananas… Vlastně jakékoliv ovoce, ideálně takové, které bude pevnější.

Sangría se typicky připravuje v předstihu. To aby ovoce mělo nějaký čas na maceraci. Díky tomu částečně vstřebá chuť nápoje a trovna tak tekutina získá chuť ovoce. A o tom to je! Nikdo vám neřekne, jak přesně dlouho by sangría měla odpočívat před podáváním. Můžeme ale počítat s tím, že takové dvě hodiny budou plus mínus akorát.

Hodně často se do nápoje taky přidává cukr. A to někdy v podobě sirupu (jednoduše se svaří cukr s vodou). Jako sirup se totiž snáze rozmíchá a nebudou se nám usazovat jeho krystalky na dně džbánu.

A ještě led. S tím se ve skleničce setkáme taky docela často, někdy v hojném množství. Nicméně ten nám nápoj trošku naředí. Pokud necháme sangríu odpočívat v ledničce, tak bude dostatečně vychlazená, že led asi nebudeme potřebovat přidávat.

Sangría

Délka aktivního vaření
10 min

Celkový potřebný čas
2 h 10 min

Délka aktivního vaření
10 min

Celkový potřebný čas
2 h 10 min

Suroviny
  1. 1 litr červeného vína
  2. 200-500 ml pomerančového džusu/šťávy
  3. několik kusů ovoce, nakrájeného na menší kousky
  4. 3 lžíce cukru (za mě nejlépe nerafinovaného)
  5. kousek skořice
  6. volitelně: troška dalšího alkoholu (bílá rum, koňak, brandy, libovolný pomerančový likér, Moscatel,…)
  7. *
  8. část pomerančového džusu/šťávy můžeme nahradit citronovou šťávou, někdo používá sodovku, pomerančovou/citronovou limonádu
  9. s ovocem můžeme dát kousky citronu/limetky
Postup
  1. V dostatečně velkém džbánu smícháme všechny ingredience a necháme ideálně 2 hodiny macerovat. Pokud budeme macerovat v lednici, není třeba přidávat led při servírování.
  2. Před servírováním promíchat.
foodnotes http://foodnotes.cz/

Domácí sangría, autentický recept