Sezamová sůl gomasio

Gomasio - jednoduchý recept na sezamovou sůl

O gomasiu jsem četla dlouho, tak různě jsem na něj narážela a jeho přípravu oddalovala. Teď ale na něj konečně došlo a já si říkám, proč jsem sakra tak otálela? Gomasio je totiž tak moc dobré!

Receptů na gomasio je spousta a osobně si myslím, že by si ho každý měl připravit podle své chuti. Ono ostatně o nic nejde. Gomasio je totiž jen nasucho pražený sezam se solí, které jsme pak společně utloukli nebo nahrubo umixovali.

Poměr surovin může být různý, dle mého receptu dostaneme poměrně výrazně slanou chuť. Pokud vás ale láká, že díky gomasiu přidáte na talíř i nějaké to sezamové semínko, klidně soli uberte. Budete tak moct používat gomasio ve větší míře. Druh soli i sezamu vyberte dle vlastní chuti, u obojího se vyplatí sáhnout po přírodní neupravované verzi.

Pražení sezamových semínek při příprave sezamové soli

A jak gomasio vůbec použít? Já v něm vidím především výborný doplněk salátů a dalších zeleninových pokrmů a úplně nejvíc se mi líbí představa gomasia na avokádu nebo rajčatech.

Často se do gomasia přidávají také mořské řasy, tak pokud je máte rádi, klidně to vyzkoušejte.

Sezamová sůl gomasio

Délka aktivního vaření
10 min

Celkový potřebný čas
15 min

Délka aktivního vaření
10 min

Celkový potřebný čas
15 min

Suroviny
  1. půl hrnečku sezamových semínek naší volby
  2. 1 lžíce soli (víc mi vyhovuje hrubší)
Postup
  1. Rozehřejeme suchou pánev a nasypeme na ni sůl. Průběžně mícháme, dokud nezmění barvu (někdo říká, že zšedne, mně zbělá).
  2. Přidáme sezam a udržujeme pod pánví spíš středně silný plamen, aby nebyla zas až příliš rozpálená.
  3. Semínka průběžně mícháme, aby se rovnoměrně opražila.
  4. Jakmile jsou dle našeho gusta, přesypeme semínka se solí do misky.
  5. Když vychladnou, umixujeme je nahrubo nebo utlučeme v hmoždíři.
foodnotes http://foodnotes.cz/

Gomasia se vyplatí připravit vždy menší množství do zásoby, asi tak na měsíc dopředu.

Domácí gomasio - jednoduchý recept na sezamovou sůl. A je super třeba do salátů!