Sirup z granátového jablka/grenadina

grenadina jednoduchý recept

Grenadina se proslavila hlavně coby součást mnoha koktejlů. V dnešní době se ale jedná už jen o takovou napodobeninu grenadiny, o hustší na rudo obarvený cukrový sirup s nějakým tím aromatem. Proč si ale neudělat pravou grenadinu přímo z granátového jablka? Užití má široké a i jen smíchaná s vodou nebo sifonem je vynikající.

Grenadina má mnoho podob, nejvíce se vyrábí a konzumuje v oblastech při Středozemním moři (Francie, Španělsko) a samozřejmě v Orientu. Používá se k mnoha účelům, podle toho se taky liší její vlastnosti. Receptů je pak tolik, že máme z čeho vybírat.

Do většiny koktejlů se hodí spíše hustší, cukrem více nasycený sirup. Je těžší a lze ho využít k vrstvení ingrediencí. Já si však zvolila lehčí formu – sirup lehčí, řidší konzistence. Velmi snadno se míchá jen tak s vodou a neusazuje se u dna. Vlastně spíše než sirup připomíná koncentrát z granátového jablíčka.

Vybrala jsem naprosto základní kombinaci ingrediencí a použila relativně málo cukru. Na hustotu má vliv i délka vaření. Já vařila krátce, protože jsem chtěla zachovat maximum vitamínů a nepotřebuju šťávu dlouho uchovávat. Čím víc cukru, tím snáze se skladuje. Mně ale nevadí uchovávat láhev v ledničce, takže mi z tohoto důvodu nižší koncentrace cukru nevadí. 
 
V mnoha receptech se sirup připravuje z koupené šťávy z granátového jablka. Pro tento účel je ale potřeba dobře koupit. Džusy s 20% podílem šťávy asi nebudou to pravé ořechové. Nicméně já zvolila přípravu z čerstvých plodů. Použila jsem směs tmavých i světleji zbarvených. Existuje ohromné množství kultivarů, s rozdílnou barvou i chutí. Mně se osvědčilo vybírat kusy s tmavou červenohnědou slupkou.

Množství surovin vydá na přípravu zhruba 1 litru.

Sirup z granátového jablka/grenadina

Suroviny
  1. 1,6 kg granátových jablek
  2. 600 g cukru/necelé 3 hrnky
  3. 1/2 hrnku vody (volitelné)
  4. šťáva z jednoho malého citronu
Postup
  1. Vyloupeme vnitřky všech jablek. Tzn. třeba tak, že plody omyjeme, podélně překrojíme a pak nařízneme každou půlku tak, abychom postupně mohli vyloupnout obsah každé komůrky. Zrnka pak dáváme do dostatečně velké nádoby.
  2. Vyloupaná zrnka potřebujeme rozmačkat, aby se z nich uvolnila šťáva. Já je dala do hrnce a rozmačkala válečkem, který mám u odšťavnovače pro zatlačování suroviny. Tradičně se ale používá třeba hmoždíř, při větším množství bych ale určitě použila jen paličku a surovinu mačkala v jiné nádobě.
  3. Do hrnce k rozmačkaným plodům přidáme cukr a volitelně vodu.
  4. Přivedeme k varu a necháme 10 minut lehce probublávat. Můžeme nechat vařit i déle, odpaří se tak víc vody a šťáva bude hustší. Zrovna tak můžeme přidat více cukru pro dosažení větší hustoty.
  5. Směs necháme trošku povychladnout a pomocí jemného síta a nebo síta vyloženého plátýnkem oddělíme pevné části od sirupu. Sirupem pak plníme dobře vymyté lahve.
Další informace a tipy
  1. Grenadinu ze zakoupené šťávy připravíme velmi snadno, stačí svařit šťávu s cukrem. Množství cukru volíme podle toho, k jakému účelu grenadinu chceme mít.
  2. Často se do grenadiny přidává voda z květu pomerančovníku, na naše množství stačí lžíce.
foodnotes http://foodnotes.cz/

Limonáda z granátového jablka! Domácí limonády jsou poslední dobou hodně in. Náš sirup nádherně poslouží k přípravě domácí limonády, stačí ho doplnit vodou, třeba perlivou, můžeme přidat pár kostek ledu. A taky třeba pár kousků dalšího ovoce. Pokud se nám poštěstí a grenadina nám vyjde krásně rudá, bude mít naše limonáda z granátu parádní růžovou barvu.

Jednoduchý recept na domácí grenadinu - sirup z granátového jablka