Slaný závin s bramborem a žampiony

Slaný závin z listového těsta plněný bramborem a žampiony

Poslední dobou jsme narazily na dobré listové těsto – s máslem a bez fujtajblů. Skvělé jsou z něj záviny, nejen sladké… výborné jsou totiž i slané náplně, třeba připravené z brambor. A u nich se můžeme docela vyřádit.

Miluju houby, takže nebylo vůbec těžké dospět k závěru, že k těm bramborům přijdou žampiony. A do party se přibrala ještě troška slaninky. Mňam.

Místo listového těsta můžete vzít i jakýkoliv jiný druh, který máte rádi. Já jednoznačně preferuju domácí těsta, ale pokud natrefíte na kvalitní hotové, problém to určitě nebude :).

Slaný závin s bramborem a žampiony

Suroviny
  1. 1 plát těsta (zhruba 225 g)
  2. 500 g brambor
  3. 250 g žampionů, omytých a pokrájených na kousky
  4. 80 g slaniny, na kousky
  5. sůl a pepř
  6. olej, pokud je třeba
Postup
  1. Brambory oloupáme a uvaříme, jak jsme zvyklí.
  2. Mezitím si připravíme ostatní složky směsi. V pánvičce rozehřejeme slaninu. Když pustí tuk, přidáme žampiony a trošku osolíme. Za stálého míchání osmahneme.
  3. Pokud je třeba, přidáme do pánve trošku oleje. Osmahnutou směs necháme ještě chvíli dusit pod pokličkou. Celkem by žampiony na plotně měly být asi 15-20 minut.
  4. Smícháme žampionovou směs s na kousky pokrájenými brambory a dle potřeby dochutíme solí a pepřem.
  5. Na plát těsta směs navršíme podél středové linie (podobně jako u štrůdlu). Na rozdíl od ovocné náplně však ta naše nepustí tekutinu. Nemusíme se tak bát a můžeme na těsto navršit všechnu náplň. Nakonec opatrně přehneme kraje ke středu a směs co nejlépe přikryjeme přesahujícím těstem.
  6. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů do zlatova, tedy asi 15-20 minut.
foodnotes.cz http://foodnotes.cz/

Slaný závin s bramborem, žampiony a slaninou - jednoduchý recept