Smaženice z hlívy ústřičné

Jednoduchá smaženiny z hlívy ústřičné

Smaženice je výborné houbové jídlo, na které ale většinou prostě nejsou suroviny. Naštěstí tu existuje varianta z hlívy ústřičné, která je k dostání po celý rok. Je s ní minimum práce, chuťově je výborná a navíc ji můžeme zařadit mezi superpotraviny.

Jednou z typických ingrediencí, které dodávají smaženici chuť, je také kmín. Skvěle se hodí drcený, ale pokud ho třeba po ruce nemáte, smaženice bude skvělá i bez něj.

Smaženice z hlívy ústřičné

Porce: 2
Celkový potřebný čas
20 min

Celkový potřebný čas
20 min

Suroviny
  1. 300 g čerstvé hlívy ústřičné, nakrájené na proužky
  2. 1 menší cibule, nakrájená na drobno
  3. 1 lžíce tuku – másla, sádla, oleje
  4. 3 vejce
  5. sůl a pepř
  6. *
  7. volitelně: drcený kmín
  8. toto množství surovin berte spíše jako orientační, můžete ho přizpůsobit vlastní chuti
Postup
  1. Na pánvičce rozehřejeme tuk a vhodíme do něj cibulku.
  2. Za stálého míchání necháme cibulku zesklovatět.
  3. Přidáme hlívu, osolíme (a kdyžtak přidáme kmín) a necháme dusit. Průběžně mícháme a ideálně přiklopíme poklicí.
  4. Když je hlíva uvařená, přidáme vejce a na slabším ohni mícháme, dokud nejsou vajíčka hotová.
  5. Dosolíme a dopepříme podle chuti.
foodnotes.cz http://foodnotes.cz/

Recept na rychlou smaženiny z hlívy