Smetanová omáčka s houbami k masu

Recept na jednoduchou houbovou omáčku se smetanou k masu

Smetanové omáčky jsou úžasné hned v několika ohledech. Jsou obvykle dost jednoduché na přípravu, nenáročné na ingredience, mají úžasnou chuť a neskutečně povýší naše jídlo.

Já se tentokrát rozhodla pro jednoduchou houbovou. Měly jsme totiž pěknou vepřovou panenku, která si o to úplně říkala. Aby to byl skutečně luxusní víkendový oběd, jako přílohu jsem zvolila bramborové lupínky.

Smetanová omáčka s houbami k masu

Celkový potřebný čas
25 min

Celkový potřebný čas
25 min

Suroviny
  1. 2 lžíce sušených hub zalitých 100 ml horké vody. Necháme ideálně tak 30 minut máčet.
  2. 200 ml smetany (u mě té tučnější na šlehání)
  3. sůl a pepř
  4. podle potřeby: horká voda na rozředění
  5. vepřová panenka nakrájená na 1,5 cm silné kousky nebo jiné maso
  6. troška oleje pod maso
Postup
  1. Namočené houby i s vodou přivedeme k varu a necháme vařit 10 minut.
  2. Mezitím začneme pracovat na masu – načasování záleží na tom, jaké jsme si vybrali. Já počítala tak s 8-10 minutami. Na pánev s troškou oleje jsem tedy lehce posolené maso dala těsně před vmícháním smetany do omáčky.
  3. Do rendlíku s houbami přidáme smetanu, osolíme a opepříme. Na silnějším ohni necháme redukovat, nezapomeneme míchat.
  4. Maso opečeme z obou stran.
  5. V tento okamžik by už omáčka měla být hustší. Pokud je až moc, můžeme přidat trošku vody na zředění.
  6. Nakonec z pánve vyndáme maso a do pánve po mase vlijeme omáčku. Dobře promícháme a můžeme servírovat.
Další informace a tipy
  1. Omáčku můžeme připravit i s vynecháním závěrečného kroku – tedy bez smíchání s výpekem z masa. Bude mít ale méně výraznou chuť i barvu.
  2. Případně maso v pánvi můžeme nechat a omáčku promíchat i s ním.
foodnotes http://foodnotes.cz/

Houbová omáčka se smetanou k masu - jednoduchý receptHoubová omáčka se smetanou k masu - jednoduchý recept