Spaghetti alla carbonara

Spaghetti alla carbonara alias špagety po uhlířsku - jednoduchý recept

Spaghetti alla carbonara neboli špagety po uhlířsku patří mezi nejznámější italské (nebo ještě lépe řečeno římské) pokrmy. Recept na ně je velmi jednoduchý, surovin potřebujeme málo a času ještě méně. Jedná se totiž o bleskové jídlo, které můžeme servírovat za 15 minut.

Tahle úprava těstovin je velmi sytá, takže klidně počítejte s menším množstvím na osobu. V menu se objevuje na pozici prvního chodu, to znamená, že se jich neservíruje „plný talíř“, ale že tvoří skutečně jen část menu. (Ono ostatně z hlediska výživy se nejedná o nejhodnotnější jídlo :). )

Dle mého se taky hodí spíš pro chladnější období.

Co se týče surovin… Ve většině receptů najdeme guanciale, což je speciálně upravené nasolované maso pocházející z vepřového podbradku nebo líček, často značně tučné. Běžně se ale nahrazuje pancettou. V některých receptech se setkáme i se slaninou, což sice není totéž, ale v případě nouze taky poslouží a výsledek sice nebude pravá carbonara, dobrý ale rozhodně bude.

Jako vždy, i u tohoto jídla najdeme spoustu variant lišících se drobnostmi. Někdo dává jen žloutky, někdo celé vejce. Někdo přendá těstoviny na pánev k guanciale/pancettě a pak až teprve všechno přimístí do misky s vejci. Často se ale taky guanciale/pancetta přemístí do rozšlehaného vejce a do této směsi se nakonec vmíchají špagety.

Další ingrediencí je sýr. Často se používá pecorino a nebo sýr parmezánového typu nebo jejich směs. Buď se sype na hotový pokrm a nebo se vmíchává do rozšlehaného vejce.

Spaghetti alla carbonara / špagety po uhlířsku

Porce: 2
Celkový potřebný čas
15 min

Celkový potřebný čas
15 min

Suroviny
  1. špagety v přiměřeném množství – v tomto případě 200 g nebo i méně
  2. 80-100 g guanciale/pancetty, nakrájené na nudličky nebo malé čtverečky
  3. 2 žloutky
  4. 1 lžička olivového oleje
  5. sýr na posypání
  6. sůl a pepř
Postup
  1. Dáme vařit vody na těstoviny a posléze dáme vařit i těstoviny.
  2. Mezitím si připravíme guanciale/pancettu a vhodíme ji do pánve s rozehřátým olejem.
  3. Za průběžného míchání guanciale/pancettu osmahneme.
  4. Vedle si v dostatečně velké misce rozšleháme žloutky, které trošku osolíme.
  5. Špagety zcedíme a vhodíme do pánve k guanciale/pancettě, promícháme.
  6. Špagety pak s guanciale/pancettou přemístíme do mísy se žloutky a opatrně promícháváme. Můžeme dosolit, pokud je třeba.
  7. Jakmile se na povrchu špaget vytvoří krémová omáčka, máme hotovo a můžeme sevírovat.
  8. Nakonec ještě poprášíme pepřem a posypeme sýrem.
Další informace a tipy
  1. Pepř se velmi často přidává už do rozšlehaného vejce.
  2. Osmahnutou guanciale/pancettu je dobré ochutnat. Pokud má moc silnou chuť, můžeme použít jen část a necháme z ní okapat většinu tuku.
foodnotes http://foodnotes.cz/

Pokud náhodou váháte, jak pořádně uvařit špagety, koukněte sem :).

Jednoduchý domácí recept na spaghetti alla carbonara