Špaldové linecké cukroví

Linecké cukroví z celozrnné špaldové mouky

Linecké patří na každý slavnostní stůl, já si ho ale ráda dopřeju v trošku zdravější verzi. Vyměnit bílou mouku za celozrnnou špaldovou a snížit množství cukru, tohle provádím snad s každým klasickým receptem. A nebudu lhát, na podobě i chuti lineckého se to projeví. Má lehce naoříškovělou chuť a rustikálnější vzhled. A je k sežrání! 🙂

 

Špaldové linecké

Suroviny
  1. 300 g mouky (špaldové) nebo 200 g mouky a 100 g mletých mandlí
  2. 200 g másla, nakrájeného na kousky
  3. 85 g moučkového cukru (v mém případě umixovaného třtinového)
  4. 1 žloutek
  5. asi 1 lžíce studené vody
  6. špetička soli
Postup
  1. V míse nebo robotu zpracujeme mouku (a mandle), máslo, cukr a špetku soli tak, že nám vzniknou drobné hrudečky.
  2. Do směsi zapracujeme žloutek, mělo by nám vzniknout hladké těsto. Pokud je směs příliš suchá, přidáváme po lžičkách vodu.
  3. Jakmile nám vznikne pěkné nelepivé těsto, zabalíme ho do folie a uložíme do lednice ztuhnout, minimálně na hodinu.
  4. Ztuhlé těsto rozkrojíme na kusy a postupně z kusů válíme a vykrajujeme tvary na pomoučeném vále. Důležité je, aby se těsto moc nezahřálo od našich rukou a zůstalo co nejchladnější.
  5. Vykrojené kousky klademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 180 stupních 10-15 minut. Vyndáváme v okamžiku, kdy je zlatavé.
  6. Nakonec slepujeme marmeládou naší volby.
foodnotes.cz http://foodnotes.cz/

Recept na jednoduché linecké cukroví ze špaldové mouky s třtinovým cukrem
Možná si říkáte, jakou marmeládu do lineckého zvolit? Výběr je čistě na vás. Klasickou volbou je rybízová, kromě ní se často sahá po jahodové nebo malinové, višňové, meruňkové či brusinkové.

Jednoduché linecké ve zdravější verzi