Tvarohové knedlíky s ovocem

Ovocné knedlíky nejsou jen skvělým letním pokrmem. Dají se připravit i v zimní variantě. Toto tvarohové těsto je jednoduché, chutné a velká část mouky je nahrazena tvarohem.

Tvarohové knedlíky s ovocem

Porce: 2
Celkový potřebný čas
25 min

Celkový potřebný čas
25 min

Suroviny
  1. 250 g tvarohu
  2. 200 g polohrubé mouky, přibližně
  3. 1 vejce
  4. špetka soli
  5. K plnění – ovoce dle chuti
  6. Množství mouky hodně záleží na zvoleném tvarohu. Řidší tvaroh vyžaduje přidání většího množství mouky.
Postup
  1. Připravíme si ovoce – omyjeme ho, dle potřeb pokrájíme či vypeckujeme a necháme okapat.
  2. V míse či na vále smícháme všechny suroviny a začneme vypracovávat těsto. Dle potřeby přisypáváme mouku až do momentu, kdy získáme měkké těsto, které příliš nelepí. Těsto musí mít takovou konzistenci, abychom z něj byli schopni vytvarovat placičku a následně zabalit knedlík.
  3. Dáme vařit vodu na knedlíky, ideálně do většího hrnce se širším dnem. Vody potřebujeme tolik, aby se do ní knedlíky pohodlně vešly a měly dostatek prostoru kolem.
  4. A nyní se můžeme pustit do balení knedlíků. Pomoučíme si pracovní plochu (nebo větší prkénko). Odebereme kousek těsta, o něco menší než konečná velikost knedlíku a na pomoučené ploše ho prsty roztáhneme do placičky. Do středu dáme ovoce a postupně okraje přitlačuje do středu tak, že náplň zabalíme. Je dobré vyhnout se pomoučení vrchní strany těsta, díky tomu se k sobě budou jednotlivé cípy těsta dobře lepit. Když máme ovoce úplně překryté těstem, můžeme knedlík v dlaních ještě lehce dotvarovat. Takto postupujeme se všemi knedlíky, snažíme se, aby byly stejně velké. Pokládáme je opět na lehce pomoučené prkénko nebo talíř.
  5. Knedlíky opatrně vhodíme do hrnce s vroucí vodou, odlepíme je ode dna a necháme 8-10 minut vařit.
  6. Servírujeme je tak, jak je máme rádí – s cukrem, máslem, šlehačkou, se strouhaným tvrdým tvarohem, jogurtem atd.
foodnotes http://foodnotes.cz/

Domácí ovocné knedlíky z tvarohového těsta