Tzatziki (Řecko)

Recept na domácí tzatziky

Tzatziki, jogurtová omáčka s okurkou, se většinou spojuje s řeckou kuchyní a s létem. Velmi snadno ji ale po jejím ochutnání zařadíme mezi naše celoroční favority. Je svěží, plná chuti a ohromně univerzální, skvěle se hodí k masu, pečené zelenině nebo třeba k bramborám. Často může s přehledem trumfnout o něco těžší tatarku.

Tzatziki se připravuje v různých variantách a rozhodně neexistuje jeden jediný správný recept. Základem úspěchu jsou hlavně kvalitní suroviny (a začneme hned poctivým, ideálně tučným jogurtem). Naprosté dokonalosti dosáhneme laděním chuti pomocí česneku, citronu a soli. 

Tzatziki

Porce: 2
Celkový potřebný čas
10 min

Celkový potřebný čas
10 min

Suroviny
  1. 250 g jogurt
  2. 200 g okurky
  3. 1 lžíce citronové šťávy
  4. 2 stroužky česneku
  5. 1 lžíce kopru
  6. sůl a pepř
Postup
  1. Okurku (klidně neloupanou) nastrouháme na hrubším struhadle. Necháme chvilku stát, aby se uvolnila šťáva, kterou poté odebereme (je skvělá do okurkové limonády nebo i jen tak).
  2. Nyní už jen přidáme jogurt, prolisovaný česnek, najemno nakrájený kopr, pepř, trochu soli a citronové šťávy. Všechny ingredience promícháme.
  3. Směs dochucujeme solí, pepřem, citronovou šťávou a případně česnekem.
Další informace a tipy
  1. V některých receptech okurku loupou a zbavují vnitřní měkčí a vodnatější části se semínky.
  2. Originální recepty jsou s mátou i bez ní, obojí je správně.
  3. Jogurt můžeme nechat vykapat (dáme do sítka a necháme několik hodin vykapávat tekutinu). Bude tak hustší.
foodnotes.cz http://foodnotes.cz/

A s čím tzatziki jíst?

  • s chlebem, třeba i opečeným
  • s grilovaným masem a zeleninou
  • s pečenými brambory
  • s karbenátky
  • v bagetě místo dresinku

Recept na přípravu řecké omáčky tzatziki