Vaření rýže v papiňáku

Vaření rýže v tlakovém hrnci

Vaření rýže v papiňáku je tak geniální! A je názornou ukázkou toho, jak papiňák – tedy ten elektrický, umí neskutečně usnadnit život. Už si nedovedu představit, že bych rýži vařila jinak.

Vaření rýže v elektrickém papiňáku je totiž naprosto bez práce. Po celou dobu procesu nemusíme nic kontrolovat a hlídat.

Jak vařit rýži v papiňáku?

Metod vaření rýže v papiňáku je určitě víc, já si ale oblíbila tuhle. Mám totiž ráda rýži suchou a minimálně poslední rok připravuju jen rýži basmati. Nejedná se tedy o sypkou rýži hladkého zrna, jako známe třeba u rýže parboiled.

Ještě bych možná upřesnila, že v mém případě se jedná spíše o přípravu dušené rýže. 

U vaření rýže je důležité znát poměr rýže a vody a délku vaření. Obojí se může lišit v závislosti na druhu rýže. Při prvním vaření doporučuju držet se rad a podle výsledku upravit postup pro příště.

Co se týče samotného vaření, tak tam máme s elektrickým papiňákem jen tři kroky. Jsou to tyto:

  1. rýži propláchneme pod tekoucí vodou, přemístíme do hrnce a zalijeme vodou, přidáme sůl
  2. zajistíme hrnec a zapneme program na rýži
  3. po signalizaci ukončení vaření odpustíme páru a servírujeme

Pokud to máme rádi, můžeme v hrnci připravit třeba i rýži na cibulce. Stačí jen hned na začátku v hrnci cibulku osmahnout. To nám umožní program Saute. Ten zahřívá nepřikrytou nádobu, takže si snadno přímo v hrnci připravíme základ našich jídel.

Program na vaření rýže

Pro vaření rýže máme na hrnci samostatnou funkci. Je naprogramovaná na 10 minut vaření, těchto deset minut se počítá od momentu natlakování. S natlakováním tedy celý proces trvá kolem 15 minut.

U mnoha druhů rýže se pak dále čeká na přirozené poklesnutí tlaku. To znamená, že se pára neodpouští ventilem. Je třeba počítat s tím, že během této doby rýže ještě dochází. Tento postup je tak vhodný pro větší zrna.

Jak vařím rýži basmati

Rýži basmati vařím v poměru zhruba 1 díl propláchnuté rýže na 1 díl a kousíček vody. Na dvě porce mi vychází 1 šálek rýže, 1 šálek a trošička navíc vody a 1 lžička soli. Volím program rýžovaru a ihned po dovaření odpouštím páru. Vaření tak trvá něco přes 15 minut.

Důležité je taky počítat s tím, že pokud vaříme jen jednu porci rýže, musíme do hrnce přidat o něco víc vody. Jak se totiž voda odpaří, zůstane na dně slabá vrstva rýže a málo tekutiny.

Co když se vaření rýže nedaří?

Každá rýže se může vařit trošku jinak a ostatně každý máme rýži rád po svém. Pro dosažení perfektní rýže vařené v papiňáku potřebujeme znát jen pár principů.

Pokud nám vyjde rýže příliš měkká, zkrátíme dobu, po kterou rýži necháváme v hrnci po dovaření.

Pokud je navíc rýže příliš vlhká a nebo oslizlá, ubereme vodu. Naopak pokud je rýže na povrchu spíš tvrdá a zrno se nezvětšilo dostatečně, vodu přidáme. Vodu přidáme také v případě, že je po dovaření rýže příliš přilepená ke dnu hrnce nebo zrna jedno k druhému.

Při vaření rýže určitě doporučuju stále používat ty stejné pomůcky na odměřování.

Rýže basmati dušená v elektrickém papiňáku

Porce: 2
Celkový potřebný čas
17 min

Celkový potřebný čas
17 min

Suroviny
  1. 1 šálek rýže basmati
  2. 1 šálek a trošičku navíc vody
  3. 1 lžička soli
Postup
  1. Propláchnutou rýži dáme do vařící nádoby, přidáme vodu a sůl.
  2. Hrnec zavřeme, ventilovou páčku dáme do centrální polohy a zapneme “rice”
  3. Po zapípání opatrně otočíme ventilovou páčkou na stranu a počkáme, než všechna pára unikne. Hrnec otevřeme a servírujeme.
foodnotes.cz http://foodnotes.cz/

Pokud tento hrnec neznáte, víc se o něm dozvíte tady. Já ho mám už pár let a nedám na něj dopustit, slouží jako papiňák i pomalý hrnec a šetří mi hromadu času.

Jednoduché vaření rýže v papiňáku

UPDATE: od momentu, kdy jsem psala článek, jsem v rychláči vyzkoušela spoustu různých rýží. Výborně se v něm uvaří i neloupaná (natural) rýže, se kterou jsem na plotně bojovala snad hodinu. V papiňáku byla hotová bez problému na standardní rýžový program s přirozeným poklesem tlaku (bez vypouštění páry, jen vypnutí hrnce). Takže to celé trvá tak 25-30 minut maximálně.